Nyckelhändelser

Den 12 februari 1917 registrerades Gröna Lund som aktiebolag. Aktiekapitalet var 100 000 kronor. Styrelsen bestod av Jacob Schultheis son Gustaf Nilsson med 449 aktier. Ordförande blev, auditör Ludvig Hasselgren med en aktie, kamrer och personalchef var Albert Widström med en aktie, Edla Schultheis 449 aktier, förre fyrverkaren Thiodolf Lütze 60 aktier och änkefru Hilma Vierrath 40 aktier.

Alla utom Hasselgren och Widström hade varit med och drivit olika typer av affärsverksamheter på tivolit sedan Schultheis dagar. Det nya aktiebolaget beslöt sig för att modernisera tivolit, vilket gjorde att marknadsnöjerna från Schulheis dagar togs bort. Man utökade även tivolits yta med 2500 kvm och fick ölrättigheter. Dansbanan flyttades från sin hörna längt bort mot Djurgårdsstaden och placerades mitt i tivolit. Ett gammalt skräpigt magasin revs bakom Apoteket Vasen för att istället bli en trädgård. De nya förändringarna på tivolit innebar också att Lützes vaxkabinett ansågs ha spelat ut sin roll och togs bort.

Gustaf Nilsson hade efter en skolutbildning i Stockholm studerat till elektroingenjör vid Technicum i Streilitz. Sedan arbetade han några år på AB Gasaccamulator och vid Elektriska Prövoanstalten innan han tog över Gröna Lunds Tivoli 1917 efter sin pappa.

Nyheter

Babylon, dåtidens namn på Lustiga Huset, hade premiär. Hästkapplöpningen var ett nytt spel importerat från USA och kostade 20 000 kronor. Spelet finns kvar än i dag i moderniserad form som Kentucky Derby. Även Toboggan, ruschbanetornet, var en av nyheterna för året.

Lagom till våröppningen 1917 skrev en tidning om det nya elektrifierade tivolit under den svåra tid som första världskriget innebar: ”Ingenjör Nilsson är övertygad om att staden skola finna tivolit trevligt och sentera de ansträngningar som gjorts för detsammas höjande och modernisering. Emellertid oroar honom de rådande belysningsinskränkningarna. Ty han har byggt mycket på en synnerligen kraftig ljusreklam och färgverkan i illuminationsväg. Även i ljusa sommarkvällar lockas folk av ljusgirlanger och strålkastare och skall man reklamera med ljus så får man inte vara sparsam. Emellertid får man ju foga sig till nödvändiga förhållanden och hoppas på bättre tider”.

Ett urval av underhållning

Schultheis gamla dansbanan som endast rymde tio par togs bort och ersattes med en nyare större variant där det bjöds på dans mellan klockan 20-24. En av artisterna var operasångaren Birger Schücker, en tenor som sjöng visor ur ”Tiggarstudenten” på söndagarna under flera år.

Fakta

Stockholmstidningen beskrev det nya Gröna Lund vid premiären: “Långa köer utanför grindarna. Inne i det brokiga och färggnistrande nöjestemplet är det trångt om saligheten. Det hela verkar som enda stor jättebassäng där nöjena virvlar om varandra i den mest vansinniga blandning. Vill man bli berusad med detsamma kan man gå in på Lustiga hjulet som lockar genast till höger om entrén. Där inne ligga ett dussin ynglingar i en hög och snurra runt i en vild fart, medan en entusiasmerad publik står runt omkring och njuter av föreställningen i fulla drag“.