Nyckelhändelser

Det här året fyllde Gröna Lund 40 år och det firades genom att anordna en jubileumsvecka med artister från förr. En av de mer ovanliga artisterna var en loppcirkus ledd av Jean Nissen, något tivolibesökarna inte fått se på flera år.

Lopporna uppträdde genom att dra vagnar, spela fotboll och gå på lina och utfodrades av sin ”fodermor” fröken Violet Hansen som lät dem suga blod från hennes ena arm vissa dagar. För att locka till sig besökare  annonserade man i tidningen. Den 23 augusti 1923 stod det i tidningen att det skulle komma en loppcirkus till tivolit. Den 31 augusti kunde man läsa följande annons i Svd: ”Förlorat – ”August, svart hanloppa lystrande till namnet har på obekant sätt försvunnit från Loppcirkus, adr. Gröna Lunds Tivolis Jubileumsvecka. Rättsinnige tillvaratagaren bedes vänligen meddela sig med Loppdrottningen, Fröken Hansen”.

Dagen därpå hade tidningen en ny artikel. Det visade sig att många läsare hade tagit annonsen på stort allvar och besökt Gröna Lund med infångade loppor. Många loppor kände sig kallade tydligen men ingen var den utvalde. Den danske loppcirkusdirektören tittade undersökande på alla loppor som folk släpade med sig och avfärdade dem sedan högljutt med orden: ”Dette er ikke August!” till publikens jubel.

Nyheter

Krinolinen var årets nyhet. Den brukar ofta betecknas som en ”svävande golv karusell” där de åkande satt i träsoffor som snurrade med i karusellens rörelse riktning och samtidigt wobblade under åkturen. Karusellen stod på det äldsta området där dansbanan står i dag och namnet inspirerades av den populära 1800-talskjolen med samma namn.

Det här året hade den numera traditionella vårmiddagen premiär på Gröna Lund. Det var en middag med speciellt inbjudna betydelsefulla män i Stockholms stad.

Ett urval av underhållning

Förutom Jean Nissen och hans loppcirkus fick publiken även möta Alfred Horst med sin ”Horsts Marionett- och Världsteater”, svärdslukaren och buktalaren Ludvig Rosascho, eldätaren Stein, en jättedam på 200 kg och så plockade Thiodolf Lütze fram sitt gamla panorama. Alla dessa åldrade män och kvinnor hade en gång i tiden haft sina karriärer inom resande cirkusar och på Gröna Lund under Schultheis tid.

Fakta

Gröna Lund hade 160 000 besökare under året.