Nyckelhändelser

Året efter att deras bägge fäder gått bort visade det sig att deras barn hade förälskat sig i varandra och på Lucia 1941 förlovade sig John Lindgren med Ninni Nilsson. Man kan undra vad deras fäder hade tyckt om detta om de fortfarande levt?

Nöjesfältet och Gröna Lund hade allt sedan Nöjesfältet etablerats på andra sidan Allmänna Gränd 1924 ständigt legat i fejd med varandra. Nöjesfältet som drevs av Johan Lindgren hade vid starten varit en dansbana med ett standardutbud av tivoliattraktioner. Men de hade också något som Gröna Lund saknade: en berg- och dalbana. Gröna Lund gav dock ett betydligt exklusivare intryck än sin konkurrent. Till Nöjesfältet gick arbetarna, sjömännen och soldaterna medan Gröna Lund vände sig till en mer borgerlig publik.

Striden mellan de båda nöjesfälten blev hård och ibland smutsig. Men Gustafs dotter Ninni hade förälskat sig i Johan Lindgrens son John, och han i henne. Känslorna hade varit svåra att visa öppet när fäderna levde, men situationen hade ju förändrats. Ingen vet riktigt hur kärleken uppstod. En historia sa att John bjöd Ninni på saft när hon var 15 och han 20 år, en annan att han bjöd henne på bio när hon var 17 år och han var 22.

Enligt John så träffades de på gatan och började prata om hur det var med deras sjuka fäder. Ninni skulle senare berätta att de träffades ordentligt utomlands första gången. Till en tidning sa hon: ”Vårt första möte ägde rum i Köpenhamn för några år sedan. Jag var där med mina föräldrar och bodde på Palace vid Raadhuspladsen. Naturligtvis besökte vi så gott som varje dag Scala mitt emot Tivoli, vilket på dagarna är ett slags forum eller börs för artister och vem får jag se då om inte John som jag så länge beundrat på avstånd. Vi blev snabbt bekanta och huru det utvecklade sig vet vi alla”.

Hur som helst innebar denna förlovning mellan de bägge nöjesparkernas barn att Gröna Lund var på väg in i en ny epok. För att högtidlighålla Gustaf Nilsson gav artistchefen Åke Sundborg ut boken ”Gustaf Nilsson och hans tivoli: några minnesblad”.

Ett urval av underhållning

Skating Ryles – rullskridskotrio bestående av tre syskon, två bröder och en syster, som uppträdde på en liten rund scen inte mycket större än en modern studsmatta.

Alice Babs uppträdde för andra gången på Gröna Lund. Den här gången med sin låt ”Swing it, magistern” som blev en succé efter filmen med samma namn som hon medverkat i.

Fakta

Många av Gröna Lunds spel drevs av hyresgästerna och deras anställda tjänade 48 kronor i veckan och jobbade från klockan 19-24 och på söndagarna från klockan 13-24. De hade ledigt en dag i veckan var tredje vecka. De flesta hade ett dagarbete innan de gick till kvällsjobbet på Gröna Lund.

Men det vara inte bara för pengarna som de jobbade i parken. Många uttryckte att arbetet var roligt och intressant då de fick träffa så många människor. Fröken Wirne som jobbade i kärleksbarometern berättade i en tidningsartikel: ”Jag känner ofta igen besökarna som går förbi. På söndagen kan jag se familjepappan med fru och barn roa sig med karusell och gräddvåfflor. På onsdagen är han här igen med en lite uppseendeväckande dam. På lördagen är damen här med en annan herre och när söndagen kommer är den lyckliga familjen här igen. Man behöver inte läsa några romaner när man står här”.

Det blev ett rekordår på publiksidan då det kom 1 400 000 besökare.