Nyckelhändelser

Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, hade kläckt idén att artister inte skulle få bokas via arrangörer eller anlitas av privata bokningsbolag. Alla artister skulle själva vara tvungna att signera sina kontrakt och allt skulle ske via arbetsförmedlingen. Dit skulle arrangörer och artister vända sig för att få jobb eller hitta artister.

Denna tokiga idé möttes så klart av starka protester från artister och 300 av dem tågade från Hambuger Börs till AMS för att protestera. Tjänstemännen där trodde det skulle fungera utmärkt så fort de fått mer resurser. På arbetsförmedlingen den dagen fanns fyra jobb som kyrkomusiker. Det hela ledde till en stor protestgala på Gröna Lund fredagen den 18 maj.

Klockan 19 öppnades grindarna och utan att behöva betala entré samlades en publik på 6000 personer för att lyssna till 400 olika artister, bland annat Cornelis Vreeswijk, Owe Törnqvist, Janne Carlsson, Charlie Norman, Lill-Babs, Pugh, Rolf Björling, Merit Hemmingson, Gösta Linderholm med flera. Tomas Ledin sjöng med en stor artistkör sitt paradnummer ”I natt är jag din” med nya slutraden ”och ingen ska, få ta – knegen ifrån oss” under en stor banderoll med texten STOPPA AMS TERROR. AMS själva hänvisade till en lag från 1935 som förbjöd privat artistförmedling i vinstsyfte. Protesterna mot AMS varade hela sommaren tills allt rann ut i sanden och de privata artistförmedlarna fick vara kvar.

Två spellängor revs då enarmade banditer förbjöds, även penningvinster förbjöds den 1 januari 1979. Gröna Lund förlorade två miljoner per år på detta. Det betydde att en del kulturevenemang som Bellmanspelen och operasolisterna skulle komma att behöva ekonomisk hjälp från kommunen för att kunna genomföras.

En 16-årig tivoliarbetare avled tragiskt efter en olycka vid berg- och dalbana Radar. Han plockade upp en tändare som en gäst tappat på stationen och blev påkörd i axeln och for in i en pelare. Han avled ett par dagar senare på sjukhuset. Detta ledde till att 20 personer var tvungen att sluta på Gröna Lund då det beslutats att minderåriga inte längre skulle sköta attraktionerna.

En 15-årig Thomas Lindin börjar jobba som matinévaktmästare på radiobilarna (2023 arbetar han fortfarande kvar i parken och är den person som flest gånger gått som parkchef i tivolits historia). Vid den här tiden fanns det inte mycket av utbildning för personalen. Man hämtade ut sina kläder, möte sin förman vid den attraktion man skulle jobba på, fick en hastig instruktion en halvtimme innan parken öppnade och sen var det bara att köra. Alla som jobbade på attraktionerna var män och alla som satt i kassorna var kvinnor.

Nyheter

Attraktionen Vikingen som var 15 meter lång hade premiär. Den kostade två miljoner kronor att införskaffa och tog 40 passagerare. Den stod där det största automathallen stått förut. Rymdraketen Astroliner utanför Cinema 2000 hade premiär. Det var en rymdsflygssimulator och de gamla radiobilarna byttes ut mot nya.

Boom Ball var ett nytt spel som liknade Skeeball, men där tävlande sköt ut bollarna med tryckluftskanon i stället för att kasta dem. De älskade svanarna i Kärlekstunneln byttes ut mot urholkade trästocksbåtar i plast detta år. Nightrock blev ett 50-tals ställe med skateboarduppvisningar, buggtävlingar och rullskridskodisco.

Ett urval av underhållning

Van Morrison spelade på Stora Scen och ingen, vare sig publik eller press fick ta bilder med blixt. Även ett tygstycke hade spänts upp så att ingen kunde fotografera honom när han skulle upp på scen.