Gröna Lund firade 100 år och under jubileumshelgen uppträdde 421 olika artister på Gröna Lunds olika scener i en tre dagars tv-sändning som var SVT: s största nöjessatsning detta år. Hacke Hackspett blev Gröna Lunds nya maskot och vandrade runt bland barnen på dagarna. På själva födelsedagen den 3 augusti var det överceremonimästaren Magnus Härenstam som ledde festligheterna. På Gamla området ställdes även några vagnar från det gamla Tomtetåget fram och det äldre spelet Gluff-Gluff inramades av ett blomsterarrangemang.
Dagen började med ett karnevalståg från Kungsträdgården som nådde fram till att tivolit öppnade klockan 14. Förutom olika artistuppträdanden hade Posten även ställt fram bandspelare där det gick att spela in ljudbrev. Besökare kunde till exempelvis intervjua Magnus Härenstam och skicka en kassett till sina vänner eller släktingar för 9,75 kronor. Televerket ville inte vara sämre utan lät folk ringa gratis i deras mobiltelefoner till vem man ville – en revolutionerande nyhet för sin tid.
Inför 100-årsjubileet gav tivolit även ut en jubileumsbok och en festkommitté sattes samman för att hitta på diverse hyss till festen på Tyrol. Kommittén bestod av personalchefen Gordon Olsson, skådespelaren Mille Schmidt, Peter Osbeck och Richard och Wille Lindgren. Det skulle bli en fest som få sent skulle glömma.
Kommittén bestämde sig för att festen skulle börja på sämsta vis för att succesivt förändras till något bättre. När gästerna anlände fanns det inga dukar på bordet och bara städljuset var tänt i lokalen. På scen klev personalchefen upp med ett blädderblock och sa: ”Jaha nu ska vi titta lite på hur det ser ut här på företaget” och började rita upp en graf över Lisebergs utveckling som pekade rätt uppåt. Därefter visades Skansens kurva som också såg bra ut och slutligen presenterades Gröna Lunds som bara pekade nedåt. ”Ni har ju skött det här väldigt dåligt!” var kommentaren.
Dagen innan hade kommittén förberett maten till gästerna genom att göra ordning en ost och salamimacka av formbröd som placerades på papptallrikar insvepta i plastfolie. Smörgåsarna hade dessutom fått stå i pannrummet under natten så att de hade svettats och såg riktigt oätliga ut. Dessa slängdes sedan ut av vresiga servitriser till de sittande gästerna som inte fattade någonting. Utanför köket stod en skänk som delvis sågats isär och täckts med porslin och bestick. Peters Osbeck lumparkompis Ola hade engagerats att klä ut sig till kock.
Vid en given signal hade man också sett till att en av Gröna Lunds hyresgäster Bosse Asplund fick ett utbrott. Han reste sig upp så stolen välte och började skrika: ”Vad i helvete är det här för jävla fest! Ska man ha det så här när parken fyller 100 år? Vad är det är frågan om?”. Sen började det skrikas inne i köket och brickor och kastruller kastades så det blev ett väldigt oväsen. Plötsligt slängdes dörren upp och ut kom Ola med en köttyxa i handen skrikandes: ”Vem i helvete är det som klagar på maten?” varpå han drämde yxan i skänken som gick av så att alla tallrikar och bestick for i golvet med ett öronbedövande brak, samtidigt som allt ljus slocknade.
Efter det spektaklet avfyrades fyrverkerier från hyllan längst in i lokalen. När fyrverkerierna var över tändes mysbelysningen upp och Gröna Lunds vd John Lindgren Jr steg fram till mikrofonen på scen och sa: ”Välkomna till årets 100-årsfest. Jag hoppas ni kommer få kul och buffén är serverad där uppe på hyllan”.
Festen fortsatte med olika bus som kommittén hade spånat fram. Ett av busen var med folk inne på toaletterna. En samlagsscen mellan en man och en kvinna hade spelats in på en kassettbandspelare inne i ett låst bås och ljudupptagningen spelades upp som en loop. Den stod på damtoaletten. På herrtoaletten hade de istället spelat in en man som spydde oupphörligt. Den effekten hade skapats genom att spela in en hink med vatten och äpplen som hälldes växelvis i de bägge kärlen.
John Lindgren Jr sökte upp Ricke Lindgren senare under kvällen och sa: ” Vi måste göra något – det är någon som är jättesjuk inne på toaletten. Han bara spyr och spyr och stönar och skriker”. Dessutom hade de även som till 90-årsfirandet mickat upp dam och herrtoaletten så att ljudet från det ena utrymmet hördes via högtalare inne i det andra.
Under middagen anordnades även en tävling som Gordon Olsson höll från stora scen. Han hade en lista i handen och den första vinnaren var Ninni Lindgren som vann en resa till Bahamas. Hon gick upp på scen och fick ta emot ett fint presentkort. Publiken började skruva på sig. Nu kallades Peters Osbeck upp och hade vunnit en färg-TV som bars in och ställdes på scenkanten. Det var Willes gamla eleganta färg-TV i teak. ”Grattis Peter, här är en fin färg-tv”, sa Gordon Olsson och tog ett steg tillbaka varpå tv:n föll över kanten och slog i golvet med ett brak. Man hade i förväg tagit bort bildröret så att inget farligt skulle kunna hända. ”Oj då Peter, det här var inget bra, men här får du en hink med glödlampor” varpå han överräckte en plåthink fullproppad med glödlampor i stället.
Allt detta skedde samtidigt som gästerna åt oxfilé. En av Gröna Lunds hyresgäster Leffe Illernäs, som drev lite olika verksamheter på tivolit (förutom en klubb på söder) hade tagit med sig två strippor till festen som uppträdde bakom ett plank som Gröna Lunds snickare byggt upp i ett hörn av lokalen. Där gick det att hyra en borrsväng för fem kronor för att borra ett hål genom planket och titta på dem.
En tjej hade också hyrts in som gick runt i raffset med trenchcoat. Hennes jobb var att gå fram till bord där det satt många gubbar öppna upp sin rock, där det fanns så kallade franska vykort i fickor på bägge sidor innanför rocken och gasta ” Franska kort?”. Det här var en fest som få av personalen skulle glömma i första taget.
De planerade attraktionsnyheterna var Flygande Mattan, Hoppsan och Bläckfisken när tivolit fyllde 100 år. Gröna Lunds vice vd Acke Bergen kom med en kassettbandspelare som skulle gå ut i högtalarna och en kassett med klassisk musik vid Flygande Mattan.
När Acke njutit ett tag av den klassiska musiken och vandrat i väg tog förmannen Peter Wimmer ut kassetten och slängde ut den i vattnet med ett plask. Så körde de annan musik och det blev pop och rock i stället.
Den här sommaren kunde besökare även boka helikopterturer från Isbrytarkajen. Det var också premiär för Julbordet på Tyrol. Priset var 160 kronor per person exklusive dryck.
Blueslegenden Johnny Lee Hooker var det här årets första utländska besök. Det var kallt och han och bandet värmdes upp av två värmefläktar. Först uppträdde han på Stora scen klockan 20 och sedan på Komediteatern 22.30.
Kompbandet, Coast to Coast Blues Band, hade sidenjackor med gitarristens namn på medan Hooker själv var klädd i hatt och överrock. China Acorbatic Group uppträde i juni månad. Det här var den dyraste varietén på Gröna Lund någonsin med 36 uppvisningar berättade Gröna Lund i en tidningsintervju. Det berodde på den långa uppträdestiden och att Kina låg långt bort menade man.
För att fira att Gröna Lund fyllde 100 år kostade det tio öre i entrén den 3:e augusti. Samma pris tivolit hade tagit 1897, första året parken började ta betalt för entrén.
Charlie Rivel skulle uppträda i juli 87 år gammal och var med på Gröna Lunds annons för firandet, men avled samma månad som han skulle komma.
Detta år omsatte Gröna Lund 65 miljoner. I samband med 100- års jubileumet tog Gröna Lund också fram ett jubileumshäfte med biljetter där attraktionerna kostade halva priset.