Nyckelhändelser

Det här var ett omtumlande år. Familjen Lindgrens familjemedlemmar och de andra ägarna ville olika saker och Parks and Resorts köptes av syskonen Johan och Helena Tidstrand. Personalen fick återigen arbeta i ett familjeföretag.

Hur gick det här till? Johan drev en av Stockholms äldsta tatueringsstudios och hans vän Mattias Banker hade ett bolag som sålde kirurgiska implantat som han var rätt less på. De hade känt varandra under många år och började prata om att öppna en affär som sålde filmaffischer och filmprops tillsammans.

Men Johan sade någon gång: ”Tänk om man fick köpa en liten bit av Gröna Lund” och nu hade han fått ett tips av sin ekonomiska rådgivare att Parks and Resorts var till salu, men att förhandlingarna var långt gångna med Parques Reunidos. Johan ringde Mattias från en nöjespark i Orlando och berättade nyheten för Mattias: ”Vi sätter ihop en grupp och jag vill att du ska var med på detta”.

Så de satte samman en grupp som förstod sig på företagsköp och som började förhandla med ägarna. Till slut hade man nått fram till en överenskommelse och Gröna Lund påbörjade en ny guldålder och blev återigen ett familjeföretag, men denna gång även med Skara Sommarland och Kolmården i bolaget.

Många anställda drog en suck av lättnad att Gröna Lund än en gång skulle bli ett familjeföretag och inte köpas upp av någon stor nöjesparkskedja. Ett halvår efter köpet slutade Charlie Eldh som vd och Ulf Larsson som varit vd för Globen kom åter tillbaka till posten som vd för Gröna Lund.

Det skulle snart visa sig att de nya ägarna skulle vara lika aktiva i driften av Gröna Lund som Jacob Schultheis och Gustaf Nilsson var på sin tid. Ett aktivt ledarskap som tittade långt framåt var precis vad Gröna Lund nu behövde. ”Vill man veta och vill man påverka måste man vara med”, som Mattias Banker sa.

Nyheter

En av de sämsta attraktionerna som Gröna Lund någonsin skaffat var Stålhingsten, där åkande med egen kraft skulle få attraktionen och ”cykeln” att gå runt i 360 grader. Den fungerade så dåligt att parken beslöt sig för att plocka ned och skicka tillbaka den till tillverkaren.

På Tyrol gjordes en uppsättning av Cabaret med Peter Jöback i en av huvudrollerna. Hela restaurangen tematiseras om till att bli Kit Kat Cub känd från den filmatiserade musikalen från 1972 med Liza Minelli.

Ett urval av underhållning

Håkan Hellströms första konsert på Gröna Lund var lite av ett väckelsemöte med en publik som lyssnade och lydde minst vink. Trycket blev så hårt längst fram att Håkan bad publiken att ta ett steg bakåt vilket de snällt gjorde. Det hade inte skett sedan programchefen Ove Hahn 1980 på Bob Marley-konserten gjorde exakt samma sak.

Fakta

Gröna Lund hade en miljon besökare detta år och omsatte 310 miljoner kronor.