Nyckelhändelser

Coronapandemin hade skapat enorma problem för Gröna Lund, men detta år räknade tivolit med att få öppna igen. Men resan dit visade sig bli lång för ett företag som varit stängt hela 2020 och som i vanliga fall öppnat i slutet av april varje år sedan 1883.

Den 6 maj hade fortfarande inget besked kommit. Den 8–9 maj utbildades 400 säsongsarbetare. Den 11 maj gick rykten om att besked kommer. Den 12 maj kom besked om öppning, den 19 maj släpptes biljetterna och den 2 juni kunde Gröna Lund äntligen öppna efter att ha varit stängt i över ett och ett halvt år. Tivolit hade vidtagit en rad åtgärder för att följa Folkhälsomyndighetens regler och bland annat fick bara ett begränsat antal besöka varje dag. Åkbandet togs bort och Gröna Lund blev en ”Pay one price” park där besökarna förköpte sina biljetter på nätet. Parkens gäster fick även möjlighet att boka två jetpass on-line och slapp därmed köa till två attraktioner.

Dagen delades upp i två delar med en timmes paus mellan för och eftermiddagspasset då Gröna Lund höll stängt för att kunna städa undan inför nästa grupp. Vid inträdet blev besökarna tilldelade olika slottider som ett sätt att undvika köer vid entrén. Det här året gick det också att beställa all mat på nätet. Även det som ett sätt att minska köerna i parken.

Förutom dessa förändringar som underlättade logistiken i parken bjöds besökarna på ett helt nytt koncept. Night Riders premiär förvandlade Gröna Lund till en pulserande nattklubb med Dj:s, nattåk, barer och underhållning under några helger i augusti efter att parken tömts på ordinarie gäster. Så här beskriver en av Gröna Lunds ägare, Mattias Banker, hur idén med Night Rider kom till:

Night Rider hade aldrig hänt om inte pandemin hade hänt. Vi pratade om detta för tio år sedan då var jag i USA och såg lanseringen av filmen Tron Legacy 2010, där man stängde en nöjespark och gjorde om det till Electronica – en kvällsaktivitet för vuxna med alkohol och nattklubbstema. Det här måste vi göra på Gröna Lund, tänkte jag, och flög hit en kille som skulle hjälpa oss med detta. Men det stupade på flera saker, bland annat hur vi skulle få ut folk ur parken på kvällen för att kunna skapa detta. När pandemin kom det visade sig att det var lätt att tömma parken och vi hade ändå två timmar kvar att hålla öppet på, så då började den här idén att kläckas.

På en och en halv månad kläcktes idén att göra Night Rider på Gröna Lund och man behövde inte oroa sig över om publiken var tveksam – tvärtom, helgerna såldes snabbt slut och blev en snackis bland unga.

Reklamfilmen för nya attraktionen Monster fick pris för bästa digitala marknadskampanj av organisationen IAAPA – International Association of Amusement and Attractions.

Nyheter

Den största omvandlingen av tivolit sedan 1930-talet ledde inte bara till att Gröna Lunds dyraste attraktion hittills, berg- och dalbanan Monster hade premiär efter flera års byggnation. Rivningen av alla gamla byggnader gjorde också att tivolit kunde tänka helt nytt gällande arkitekturen och vad de nya byggnaderna skulle innehålla för verksamheter framöver.

Förutom spel dök det upp snabbmatsställen i New York stil. Här kunde besökare köpa olika korvar i Willie´s Wieners, mackor i Sam´s Deli och pastarätter på Pasta La Vista – måltiderna kunde med fördel avslutas med italiensk glass på Giovanni´s Gelato.

Den New York-inspirerade tematiseringen för det nya Monsterområdet och den påkostade tunnelbanetematiseringen av berg- och dalbanans station var inte ett självklart val. Det fanns även flera andra idéer som diskuterades, som exempelvis Chinatown. Inte ens den nya Biergarten var självklart att det skulle se ut som en tysk ölrestaurang. Det var Johan Tidstrand som stod på sig gällande att den skulle heta Biergarten och att gatan med spel utmed planket mot Allmänna Gränd skulle heta Tyska gatan.

Ett urval av underhållning

Detta år hade Gröna Lund inga artistuppträdanden pga coronarestriktionerna.

Fakta

Det här året infördes ett ”pay one price”-system och dagen delades upp i två tidsperioder där besökarna var tvungna att förboka sin entré. Det fick namnet Ticket to Ride. Detta genomfördes för att begränsa antalet besökare i parken på grund av den rådande coronapandemin.

Besökare mellan 2-9 år betalde 269-410 kronor och besökare tio år och uppåt betalade 225 -495 kronor, beroende på dag. Det här var också året som gästerna kunde förbeställa och betala sin mat via en app. Trots alla utmaningar under pandemin hade Gröna Lunds olika verksamheter 810 432 besökare under året.