Radiobilarna

När Gröna Lund expanderade över Lilla Allmänna Gränd 1927 skaffade parken kanske den mest moderna attraktionen hittills, nämligen radiobilarna. Men de var inte först. Såväl en park i Malmö och som Gröna Lunds konkurrent Nöjesfälten var före Gröna Lund i att skaffa radiobilar. Dock vara Nöjesfältets bara en månad före Gröna Lunds men det fick dess ägare Johan Lindgren att ironiskt utbrista vid köksbordet: ”Jag tycker så synd om min gode vän Gustav Nilsson som inte har några radiobilar”.

Attraktionen stod där Pop-Expressen står i dag och de första bilarna var amerikanska Electric glide cars som styrdes av ett elektriskt system som kallas Over Head System (OHS), där man använder ett ledande golv och tak, var och en med separat kraftpolaritet. Kontakter under fordonet berör golvet medan en polmonterad kontaktsko berör taket och bildar en komplett krets. Gummihjul under radiobilen som på en hurts gjorde att den gick att svänga runt i alla riktningar. SvD beskrev upplevelsen som: ”På en stor banan får man åka omkring i små elektriska små vagnar som man själv styr och som äro så konstruerade, att det inte alls gör något om man kolliderar med medåkandes små kärror eller ränner rakt in väggen”.

När radiobilarna kom var de en stor succé då få människor hade körkort och privata bilar var relativt ovanligt. Det var bara något för de rika så att få köra dem på Gröna Lund var nog de närmaste många kom till att få köra bil.

Parken har haft fem olika modeller av radiobilar sedan 1927 och när den sista kom till Gröna Lund 2000 flyttades den till Go-kartbanan 2005. Radiobilarna gjorde sin sista säsong 2018 och flyttades därefter till Furuviksparken för att ge plats åt nya berg-och dalbanan Monster och ett nytt gångstråk längs vattnet.

Fakta om Radiobilarna

Första åkturen1927
Sista åkturen2018
Antal personer per timme400
TillverkareBertazzon
Åktid2 min
Plats i parkenPop-Expressen och nedanför Biergarten vid vattnet