Nyckelhändelser

Det här året fick äntligen den långa processen med att få detaljplanen godkänt för Skeppsholmsviken ett slut efter åratal av diskussioner. Nu hade beslutet fattats i den högsta instansen mark-och miljööverdomstolen om att den gamla parkeringsplatsen återigen skulle få bli ett nöjesfält. Planeringen för utformningen av tivolit med byggnader, attraktioner, randbebyggelse och strandpromenad tog ny fart.

Ytterligare förändringar under året var att Gröna Lund inte endast hade öppet under sommarsäsongen och Halloween, utan även under vintersäsongen – Winter Wonderland. Det här innebar att tivolit endast var stängt några enstaka veckor mellan att parken byggde upp och etablerade nya miljöer som krävdes mellan sommarsäsong, Halloween och Winter Wonderland. Efter att i 134 år öppnat i april och stängt i september (i praktiken hade tivolit stängt sig själv på grund av vädret) närmade man sig att bli en året-runt-verksamhet.

Magnus Widell beslöt sig för att det var dags att lämna posten som vd för Gröna Lund för att pröva något nytt efter sommarsäsongen. Arbete med att leta ny vd pågick och många undrade vem det skulle bli och när man skulle bli informerad. På ett koncernledningsmöte informerade koncernchefen Christer Fogelmarck hur det gick med rekryteringen och sa: ”alla ni här inne har kompetens att söka jobbet”.

En av deltagarna funderade extra mycket den kommande natten och när han anmälde sitt intresse för tjänsten visade det sig att Gröna Lund inte skulle behöva leta så värst långt bort efter sin nya vd. På det traditionsenliga informationsmötet och julbordet för Gröna Lunds personal den 14:e december presenterades den som skulle ta över rollen och det blev ingen mindre än Parks and Resorts CIO, Jan Eriksson, en person som jobbat sedan 2017 inom koncernen, känd av många och som flera hade relation till. Flera medarbetare utryckte sitt gillande under julbordet och menade att det var ju bra, nu behövde man bara hitta en lika duktig IT-chef.

Nyheter

Nygammalt snabbmatsställe öppnade på Stora området då man fick en pizzeria där fish and chips funnits tidigare. Fisch and Chipsen flyttades till snabbmatsrestaurangen Panorama till höger om Stora scen för att ersätta Gyros som inte sålde lika bra.

Årets nyhet var annars inte en ny attraktion utan en helt ny säsong. Winter Wonderland klädde tivolit i en vinterskrud när parken hade tematiserats i fyra olika områden. På det gamla området innanför huvudentrén fanns Sagolunden med en snäll isdrake, en isdrottning, busiga knytt, ett godistroll och inte minst ett pannkaksställe inne på dansbanan. Rainbow Land låg framför Stora scen med en egen pulkabacke, Rainbow Racer, som huvudattraktion. Nere vid vattnet hade en modern radiobilbana skapats på en ponton där gästerna med joysticks styrde sina Disco Bumpers på is under en discokula med discobelysning. Lustiga Huset hade tematiserats om till Klappfabriken med busiga alver.

Det populäraste stället för de vuxna var nog Grüna Lund. Det var området kring Monsters entré, Tyrol och Biergarten. Detta var en urspårad alpby, en nedgången skidort med linbanegondoler att värma sig i och roliga spel som pingvinkatapult och skidskytte. Här kunde besökare grilla marshmallows vid en brinnande snöskoter, dricka glühwein och äta charkprodukter ur en pappersstrut. Till detta hade man olika gatushower vid vissa givna tider. Bland annat en ett nyårsfirande i miniformat, en akrobatshow, en eldshow, barnföreställningar och en vinterparad med parkens olika vinterkaraktärer. Den nya säsongen började den 2 december och avslutades först 8 januari 2023.

Ett urval av underhållning

De mest besökta konserterna för året var Dua Lipa och Toto. Men den största konsertutmaningen var när My Chemical Romance skulle spela den 14 juni. Kön gick från Djurgårdsbron till Gröna Lund men även från Waldemarsudde till Gröna Lunds entré. I kön blandades tusentals konsertbesökare som väntade på kvällens konsert med barnfamiljer som skulle på ett vanligt förbokat besök. Efter den inledande chocken över antalet köande människor kunde Gröna Lund dra en lärdom. Så vid nästa konsert kunde båda grupperna smidigt komma in i parken.

Fakta

Antalet besökare under året var 1 364 059 personer.