Forsbanan

Efter misslyckandet med berg- och dalbanan Jetstar II året innan satsade parken detta år på en ny typ av åkattraktion på samma plats. Nu skulle åkande få uppleva nöjet av att åka runt i stockar med plats för sex personer i varje. Den 360 meter långa forsningsrännan rymde 600 000 liter vatten och hade en högsta fallhöjd på 15 meter. Det hela avslutades med ett efterföljande stort plask. Men folk blev så våta att succén uteblev.

Gröna Lund försökte installera skynken som skulle förhindra åkande från att bli genomsura. För många besökande blev därför Forsbanan sista attraktionen att besöka för dagen och bara om det var soligt eller varmt. Dessutom var banan svår att underhålla med visa delar i plast och andra delar i metall, som ofta inte var rostfria.

Banan tog sitt vatten direkt från Saltsjön så det blev lätt en massa alger i vattnet. Gladast när attraktionen försvann var nog de sommarjobbare som varit tvungna att rengöra banan från alger och annat efter säsongen. Ett arbete som tog fyra dagar! I dag står Jetline på den plats där Forsbanan stod.

Fakta om Forsbanan

Första åkturen1984
Sista åkturen1987
TillverkareTillverkad av: Anton Schwarzkopf. Design: Werner Stengles Ingenjörsbyrå
Hastighet14 m/s
Höjd15 m
Plats i parkenJetline