Panorama

Den här attraktionen låg där övergången från den äldsta till den nya delen av Gröna Lund finns i dag, till vänster om dagens Tekoppar. Den var en fyrkantig byggnad där besökarna gick runt i en utställning av stora målade dukar föreställande olika motiv från olika världshändelser som till exempel vulkanutbrott, bränder eller skeppsbrott.

Det här var vid en tidpunkt då tidningar inte hade några fotografier så en föreställningslokal som Panoramat drog mycket folk. Målningarna var upplysta av fotogenlampor och på vissa ställen hade det även skurits hål i duken så att fotogenlampan bakom kunde förstärka effekterna av ”Eldsvådan i Boston”.

En av målningarna kan besökare numera se uppförstorad i entrén till Eclipse. Byggnaden innehöll också en del konvexa och konkava speglar, sådana som besökarna senare kunde hitta i Skrattkammaren.

Den här förevisningslokalen ägdes av Thiodolf Lütze som hade drivit Alkärrets tivoli som revs för att beredda plats för Stockholms utställningen 1897. I dag finns Liljevalchs konstsalong och spårvagnsstallarna på tivolits gamla plats.

Fakta om Panorama

Första åkturen1897
Sista åkturen1916
Plats i parkenVid övergången bredvid Tekopparna