Pariserhjulet

Gröna Lund fick sitt första Pariserhjul 1928 och den stod där Fritt Fall står i dag. Det här hjulet var precis som berg-och dalbanan i trä, en attraktion som ägdes av tysken Sieboldt.

Pariserhjulet, eller Ferris Wheel som det egentligen heter efter sin uppfinnare namn, visades första gången på Världsutställningen i Chicago 1893. Men varför det i Skandinavien kallas för Pariserhjul är oklart. Det kan ha att göra med att det fanns ett sådant hjul på Parisutställningen 1900. En annan förklaring skulle kunna vara att namnet Ferris på engelska lät mer som det mer igenkänningsbara namnet Paris.

Pariserhjulet flyttades tillfälligt till Stockholmsutställningen 1930 där Gröna Lund ansvarade för utställningens tivolidel. Attraktionen togs bort 1935 efter att det delvis förstördes i branden den 23 mars där hettan varit så stark att färgen flagnat och ekrarna böjts på Pariserhjulet. Mest skadades berg-och dalbanan och Blå Tågets föregångare Skräckexpressen. Pariserhjulet reparerades och hyrdes senare ut till andra nöjesfält.

Fakta om Pariserhjulet

Första åkturen1928
Sista åkturen1935
Plats i parkenFritt Fall