Rock-Jet

Attraktionen från franska karuselltillverkaren Reverchon kom till parken 1976 och fick namnet Disco Jet. Attraktionen som av tillverkaren går under namnet Himalaya är en modern version av den gamla Kålmasken och tillverkas av flera olika karuselltillverkare runt om i världen. När den togs bort 1986 köpte Gröna Lund en ny version 1987.

Det här är den karusell som flyttats runt flest gånger på tivolit. Den började med att stå där Vilda Musen huset står i dag. Sedan fick den en ny placering 1995 vid piren där Kättingflygaren står då Energy övertog den tidigare platsen. Men 1997 då parken köpte Kättingflygaren flyttades den ännu en gång till att stå uppställd mellan Flygande Mattan och restaurang Kaskad.

När Kvasten öppnade 2007 togs den undan för en renovering och återkom 2008 på sin nuvarande plats på taket till spelarkaden vid Jetgatan. Då fick den även sitt nya namn Rock-Jet. Numera är den så renoverad att allt från den ursprungliga karusellen är utbytt och förbättrat.

Karusellen står på en tallrik med alternerande sluttande och plana delar som gör att de åkande, som sitter i vagnar likt ett tåg, får en härligt sugande känsla när de åker den. Rock-Jet styrs så de åkande snurrar både framlänges och bakåt under åkturen. Tidigare var karusellen även täckt av en tunnel som de åkande for igenom. Tunneln är numera borttaget.

Fakta om Rock-Jet

Första åkturen1987
Antal personer per timme450
TillverkareReverchon
Åktid2 min
Plats i parkenFörst vid Vilda Musenhuset, sedan där Kättingflygaren står och slutligen vid Jetgatan