Spökhuset

När Cinema 2000 hade gjort sitt valde Gröna Lund att bygga ett spökhus på platsen i stället. Uppdraget gick till den engelska attraktionsdesignern Keith Sparks som var en tidig utvecklare av olika typer av dark rides, spökhus och liknande. Han gjorde uppdrag för de flesta engelska nöjesparker men även parker i Tyskland.

Spökhuset hade premiär 1991 men redan ett par år senare kopplades företaget T.H.E (Themes, Heritage, and Exhibitions) in för att tematisera om vissa miljöer. 2011 gjordes källaren i huset om från att vara ett laboratorium till otäcka Count Richards tortyrkammare. Huset hade även levande spöken som ytterligare förhöjde skräckupplevelsen.

Senare 2015 tematiserade hela huset om igen av den amerikanska firman Sally Corporation och attraktionen döptes om till House of Nightmares.

En av de roligaste sakerna med Spökhuset började redan vid biljettluckan där en docka ropade ut inspelade meddelande: ”Det var så ensamt här men nu är vi tre, du och jag och yxan” eller ”Oj då, nu kokar oljan, du kommer precis i rätt tid”.

Fakta om Spökhuset

Första åkturen1991
Sista åkturen2014
Antal personer per timme400
TillverkareSparks Creative/ T.H.E
Plats i parkenHouse of Nigtmares