Bob Marley

1883

10 juni 1976

Som av en händelse visade den klassiska reggaefilmen ”Harder They Come” kvällen innan den stora stjärnan till Gröna Lund dagen därpå.

Det här var Bob Marleys första uppträdande på tivolit och över 11 000 besökare lockades att se honom och hans band vars medlemmar hade Etiopiens färger på sina kläder. Bob själv dansade med höga knäuppdragningar och ruskade sitt rasta hår. Entrén var 20 kronor och gaget 71 000 kronor.

Scen Stora Scen
Publik10 400

20 maj 1977

Reggaens frontfigur var tillbaka på Gröna Lund med 5000 fler framför Stora scen än året innan. Entrén var 20 kronor.

Scen Stora Scen
Publik16 000

30 juni 1978

För varje gång som Bob Marley kom till Gröna Lund ökade publiken. I hans raider kunde man läsa att han inte tillät någon diskriminering på grund av ras, hudfärg eller ursprung under sitt uppträdandet i parken.

Det var stora problem för Gröna Lund att få tag på de två burkar flytande jamaicanska honung som Bob krävde. I logen ville han också ha sex flaskor vatten (Malvern) ingen Perrier eller Vichy, fyra liter ren fruktjuice, en bra selektion av swiss cheese, färsk frukt, bröd, bestick, glas, tallrikar och ett dussin öl. Soundchecken hölls klockan 15 och varade i 90 minuter. Gaget var 72 000 kronor.

Scen Stora Scen
Publik27 000

17 juni 1980

En vecka efter skolavslutningen 1980 skulle den mest berömda konserten i Gröna Lunds historia äga rum, något ungdomarna som trängdes ute i Allmänna Gränd först inte alls verkade helt medvetna om. Men snart var det tydlig att detta inte var en vanlig konsert, utan mer liknade ett väckelsemöte, en gigantisk hyllning till Bob Marley och reggae denna försommarkväll. Mer och mer folk strömmade in i parken, det klättrades på staket och upp i träd. När man började stänga grindarna hade flera redan klättrat upp i det stora pariserhjulet vid sidan av scen och snart hörde de boende i Djurgårdsstaden klappret av träskor på sitt tak när fler och fler försökte planka in till Gröna Lund.

Djurgårdsvägen stängdes av för biltrafik flera timmar innan konserten och när man stängde grindarna stod fortfarande tusentals ungdomar utanför som helt enkelt inte fick plats i parken. Inne på Gröna Lund hade parken den här dagen 32 000 människor.

Bob Marley var på Stora scen redan 1976 , 1977 och 1978 stadigt byggande en större och större publik för varje år.

Så den 17 juni 1980 en varm och skön sommarkväll var det dags för Bob Marleys fjärde,  och som det senare skulle visa sig sista spelning på Gröna Lund. Under dagen hade Bob cyklat runt inne i parken på en enhjuling och lunchen hade intagits på Ricos Pizzeria (dagens Kaskad) nere vid vattnet: En Vesuvio, kopp kaffe och en spliff! Publiktrycket var så stort att programchefen Ove Hahn fick komma ut på scen, greppa mikrofonen och be alla ta två steg bakåt innan konserten ens kunde börja. Bob Marley med fullt band inklusive tre körsångerskor hade den största publiken någonsin på Gröna Lund framför sig, på plats framför scen eller uppklättrade i träd eller i Pariserhjulet. De som inte fick plats inne på tivolit satt på berget på Kastellholmen och vattnet utanför Gröna Lund var fyllt av fritidsbåtar med lyssnade människor. Konserten var över två timmar lång och det blev långa versioner av hit efter hit för en entusiastisk och dansande publik.

Slutligen var det över och Bob Marleys manager gick upp på huvudkontoret med en stor väska för att hämta gaget i kontanter. Själv fick Bob åka med den svenska arrangörens bil över Djurgårdsbron till hotellet. Han tittade på bilmärket BMW innan de åkte iväg, skrattade och sa: ” Bob Marley & the Wailers!” Entrén var 30 kronor.

Scen Stora Scen
Publik32 000

2024