Nyckelhändelser

När Stockholmsutställningen var över köpte Jacob Schultheis två jättemålningar till det så kallade rundmålningsbyggnaden på Kaptensudden. Dessa stora målningar, som ingått i det stora Panoramat, föreställde Pompejis undergång och den andra Pariskommunens sista dagar.

Med en höjd på 15 meter och en längd på 100 meter krävde målningarna en stor byggnad för att komma till sin rätt. Det var till och med svårt att få dem från lokalen. Men Jacob Schultheis lät helt enkelt ett par man med sågbockar såga upp rullarna i flera mindre bitar. Han sa sedan att: ”nu har jag väv och skyltar och dekorationer för alla mina tivolitält så länge jag lever – och prima väv till och framförallt billig väv!”.

Ett urval av underhållning

En av de mer ovanliga uppträdandena på Gröna Lund skedde den 26 mars 1898 då ett stort spanskt sällskap på 45 personer visade ryska och spanska nationaldanser på tivolit under en vecka. Bland annat dansade en femårig flicka och en pojke på sex år. Förutom det kunde publiken dessutom få se en bröllopsceremoni mellan en flicka på 15 år och en man på 55 år. Vigseln skulle förrättas av en katolsk biskop och flera kaplaner enligt annonsen. Även en spansk döpelseakt stod på programmet.

Entrén var 25 öre för vuxna och tio öre för barn. För att ytterligare locka besökare kunde den som ville se mer av sällskapets levnadsvanor på spanskt manér på lördagar för ytterligare en avgift på 25 öre. Vad det var för levnadsvanor som avsågs framgick inte av annonsen.