Nyckelhändelser

På tredje bolagsstämman var Gustaf Nilsson ombud för de andras aktier. Utöver han var bara Ludvig Hasselgren och Albert Widström med på mötet.

Åke Pettersson, Gustaf Nilssons systerson föddes i Bellmanshuset på julafton 1919. Han skulle som vuxen få titeln intendent men var även ansvarig för inköp av alla Gröna Lunds attraktioner och arbetade hela sitt liv på tivolit. Han besökte Oktoberfesten i Tyskland mer än 50 gånger och dog efter att han blev påkörd av en sopbil i Lilla Allmänna Gränd i maj 2001, 81 år gammal.

Nöjesskatten infördes detta år. Det var en särskild punktskatt för svenskt kulturliv med allt från biobiljetter till dans, konserter och proffsidrott fram till 1963. När skatten kom tog riksdagen beslutet på temat: Den som har råd att vältra sig i nöjen har också råd att betala extra skatt.

Skatten var progressiv och differentierad och bland de hårdast drabbade fanns tivoliverksamheten med den högsta skattesatsen på 30 procent. Detta skulle plåga Gröna Lund många årtionden framöver.

Nyheter

Porslinskrossningen annonserades om till ”Lustiga Köket”. Aeroplankarusellen var även årets nyhet. Här satt gondoler upphängda i kedjor under den stora karusellen som liknande en modern Kättingflygare. Allt för att ge publiken en känsla av att flyga i ett flygplan.

Ett urval av underhållning

Många häpnade över ”The 3 Mystic Stars” ett uppträdande utfört av illusionisten Robert Nordström.