Nyckelhändelser

Gröna Lund utvidgade parken över Lilla Allmänna Gränd och flyttade då över Lustiga Huset från det gamla området till det nya området. På platsen bakom det flyttade Lustiga Huset stod också ett karantänsstall för djur. Johan Lindgren, ägaren till Nöjesfältet på parkeringen, hyrde huset av hälsovårdsnämnden som ett förråd för sin berg- och dalbana 1926. Året därpå, 1927, övergick hyresrätten till Gröna Lund vilket ledde till en tvist mellan Nöjesfältet och Gröna Lund då Nöjesfältet hyrde ett förråd i anslutning till karantänsstallet.

Lindgren anklagade Gröna Lund för att ha stängt av honom från deras skjul med ett plank och en bred grav. Detta stämde, men Gröna Lund menade att Lindgren uppmanats att flytta. Gröna Lund sa också att det var elverket som grävt graven och att det visst gick att komma förbi. Lindgren kontrade med att dumpa ett avhugget hästhuvud utanför Gröna Lunds entré. Det hela gick till rättegång och i domen den 5 april 1928 fastslogs att Lindgren varit sen med hyran, hyresavtalet hade gått ut och att han därför måste flytta för att Gröna Lund övertagit rätten att hyra området.

Arkitekterna Clason och Gahn presenterade detta år ett tivoliförslag på Djurgården som innebar att man knöt ihop Gröna Lund med nöjescentra som Hasselbacken, Dans ut, Linden och Nöjesfältet till ett enda nöjescentrum. Idén lockade nog många men markkonflikten och finansieringen fick projektet på fall.

Gröna Lund anordnade ett nöjesfält med äldre magasinerade attraktioner på Hantverks och Industriutställningen i Falun detta år. En ny arkitekt vid namn Arvid Klosterborg som mycket framträdande skulle påverka Gröna Lunds utformning framöver kontrakteras till tivolit. Bland det första han ritade var övergången mellan det gamla och nya området som finns kvar än i dag.

Nyheter

Radiobilarna var årets nyhet. De kostade 23 000 kronor i inköp. En restaurang öppnade i den gamla brandstationen vid Lilla Allmänna gränd och fick namnet Brandkårshuset. Det här blev Gröna Lunds första riktiga restaurang där man kunde laga varm mat. I dag är lokalen Tyrols kök.

Bland spelens vinster kunde de som spelade vinna enkla saker som ett anteckningsblock, en penna, en kam, en tvål eller en docka tillverkad i celluloid.

Ett urval av underhållning

Trapetsartisten Cliff Aeros, svajmastartisten Fred Willos och trapetsartisten Mirano var tre stora artister som uppträdde efter varandra denna sommar på friluftsscenen.

En olycka med en brusten karbinhake under Fred Willos uppträdande ledde till att hans 15-årige partner Andreas Kostal föll handlöst 26 meter från en svajmast, tappade medvetandet och vaknade upp först inne på tivolits kontor mörbultad och med en spräckt läpp. Han fick tillbringa en natt på Serafimer lasarettet efter fallet men de kunde återuppta sitt engagemang efter nio dagar då olycksfallsutredningen kommit fram till att det just var en olyckshändelse och ingenting annat.

Fakta

Utbygganden över Lilla Allmänna Gränd kostade 207 000 kronor att genomföra. Det här året kom det 900 000 besökare till tivolit. Gröna Lund och deras hyresgäster hade 300 anställda under säsongen.