Nyckelhändelser

Gröna Lund tog detta år över stora sjöområdet och byggde Stora scen och Blås Ut, det vill säga dagens restaurang Kaskad. Kostnaden var 250 000 kronor.

Aktiefördelningen efter att Thiodolf Lütze dött och aktiekapitalet utökats till 150 000 kronor var: Gustaf Nilsson 969 aktier, Edla Schultheis 449 aktier, Nadeschda Nilsson 20 aktier, Ludvig Hasselgren en aktie, Albert Widström en aktie, Åke Pettersson 20 aktier. När Edla Schultheis dog 1928 tog hennes dotter Ellen Rydén över hennes 449 aktier och arkitekt Arvid Klosterborg blev ledamot i styrelsen.

Kättingflygaren råkade ut för en olycka den 24 juli detta året. Helt plötsligt brakade ett lager ihop och började luta så att de åkande på ena sidan flög upp en meter i luften, medan åkande på andra sidan skänktes ned. Som tur var hade den låg fart och karusellföraren stängde omedelbart av strömmen så ingen skadade sig.

Nyheter

Stora scen invigdes och Fred Winter med orkester engagerades för att leda dansen på den nybyggda dansbanan 1928-1929 där det spelades modern dansmusik i form av jazz. Priset för en danspolett var 25 öre och för den gick det att dansa en dans.

På premiären för den moderna dansbanan på Valborgsmässoafton 1928 var det sju grader varmt och regnet strömmade ner. Fred Winter satt på Kronprinsens bar, en restaurang inne i stan, och hade telefonförbindelse med Gröna Lund en gång i kvarten för att se om vädret blev bättre. Vid 20.30 tyckte Gröna Lund att det såg ut som det lättade upp och att man inte behövde ställa in. Vid 21-tiden tog Fred Winter en taxi ut till tivolit och en halvtimme senare kunde man bjuda upp till första dansen. Fingrarna stelnade i kylan och instrumenten stämde ur sig men en danskväll blev det i alla fall.

Opelbilarna var årets attraktionsnyhet. Det kostade 30 öre att titta på och en krona att åka, men i verkligheten blev priset 1.30 kronor då biljetterna till åkningen inte såldes inne på banan.

Porslinskrossen kostade 50 öre. Då fick de tävlande sex träbollar att kasta på porslin som köpts till tivolit för detta spel. Gröna Lunds första Pariserhjul hade även premiär och stod på samma plats som Fritt Fall står idag.

Ett urval av underhållning

Tre militärmusikkårer hade engagerats för att spela i en ny uppförd musikpaviljong innanför huvudentrén under säsongen. Det som drog mest var dansen. På stockholmska sades det att man skulle ”tjacka en fröjdaplåt”, för dans kallade för fröjd och en danspolletten kallades för plåt.

Liazeed Ben Abdullah-Springbrädesakrobater ”de vidunderliga, nio äkta egyptierna” som gjorde entré med en liten så gott som nyfödd baby på Stora scen var en av många varietéuppträdande detta år.

Fakta

Gröna Lund hade 1 250 000 besökare. Parken hade blivit 25 000 kvm stort detta år. Inträdet var 25 öre. På tivolits restauranger kunde 2000 samtidigt serveras.