Nyckelhändelser

Arkitekt Arvid Klosterborg blev vice verkställande direktör. Han skulle lämna styrelsen först 1947 men fick en ersättning av Gröna Lund på 3500 kronor varje år fram till 1957 och drev två spel i parken som en slags pensionsförmån. Han skulle även driva akvarium i Teatern under åren 1930-1931.

Karikatyrtecknaren Al Bergström gjorde sin debut på Gröna Lund. Han skulle fortsätta teckna besökare i 43 år. Det här året tog också Gröna Lund hit vad som tidigare kallades för ett etnografiskt skådespel, Fransmannens Fonenays Senegalestrupp på drygt 60 personer. De bodde i en uppbyggd by där Spårvagnshallarna ligger i dag.

Där bodde både vuxna och barn och i byn fanns det såväl en skola som en moské och hyddor. Här visade de upp olika typer av vardagssysslor och olika yrken som fanns i byn. Till det hela fanns en museal avdelning med föremål, kartor, tabeller och fotografier. I ansökan till staden om att få arrangera detta skrev man att sengegaleserna även skulle sjunga och dansa, men att det inte var frågan om några varieténummer eller gycklarkonster.

Det hela draperades ha en rent etnografisk karaktär och en professor från riksmuseet i Stockholm, Gerhard Lindblom, höll till och med en föreläsning på plats om senegaleserna. Något liknande hade inte stockholmarna sett sedan tivolit på Skansen i slutet av 1800-talet visat exotiska uppvisningstrupper för sina besökare.

Nyheter

Träbanan flyttas efter Stockholmsutställningen till Gröna Lund där den skulle stå fram till 1965. Lilla Pariserhjulet, en av tivolits äldsta attraktioner kom även till parken beställt från tillverkaren Mangels i USA året innan. Minigolfbanan invigs också framför Bellmanshuset.

Ett urval av underhållning

Klein Family – en familj på fem personer uppträdde och avslutade med den ”cyklande kolingen” vars cykel exploderade till publikens förtjusning.

På hösten 1931 gjorde den 16-åriga Sickan Carlsson debut i en revy hos Typografförbundets höstfest som brukade hållas inne på Tyrol varje år. Två år senare var hon en etablerad film och revyskådespelerska.