Nyckelhändelser

Succén med Senegalesutställningen året innan ledde till att tivolit det här året arrangerade en ny så kallad ”etnografisk exposition” på samma plats. Den här gången med vad man kallade ”läppnegrerna av Sara-Kaba stammen” från franska Ekvatorial Afrika.

I sin ansökan om tillstånd för utställningen motiverade Gröna Lund arrangemanget med att människorna var unika och tillhörde ett utdöende släkte, då deras läppar var utspända med plattor och detta numera var förbjudet. Socialstyrelsen skulle heller inte ha någon anledning att oroa sig för utställningen ur arbetsmarknadssynpunkt då afrikanerna inte konkurrerade ut någon inhemsk arbetskraft. Det här var i alla fall sista gången som Gröna Lund skulle exploatera främmande folkslag som ett tivolinöje.

Nyheter

Premiär för Gröna Lunds första spöktåg Skräckexpressen. Den skulle senare förstöras i en brand 1935 och återuppbyggas under namnet Blå Tåget.

Berg- och dalbanan som hade premiär detta året byggs in i en kuliss.

Ett urval av underhållning

Cyklonritten – Wall of death med motorcykel var en del av underhållningen för året. Konstsimmerskan Anita Kittner uppträdde för första gången på tivolit med att hoppa från en 23 meter hög mast ner i en pool.

En annan vattenakt detta år var Captaine Wall, den franska djurdomptören. Han påstods kunna hålla andan i tre till fyra minuter och sova, röka och äta i vattnet med sina krokodiler. Wall uppträdde i en teaterbyggnad i ett stort akvarium där han brottades med sina krokodiler.

Fakta

Mellan åren 1927-1932 hade Gröna Lund ökat sitt område med 15 500 kvm till 22 500 kvm totalt.