Nyckelhändelser

En förödande brand utbröt på Gröna Lund. Branden upptäcktes av två patrullerande poliser enligt Dagens Nyheter, eller så var det som Stockholms Tidningen skrev: ”En patrullerande polis på Nybroplan som såg eldsflammorna samtidigt som en dam i Djurgårdsstaden och en man i en av träkåkarna, som blivit väckt av sin apa, ringde brandkåren”.

Branden hade börjat i ett snickeriskjul genom självantändning i en linoljeindränkt trasselsudd vid halv två tiden natten mellan 22 och 23 mars 1935. Vinden gjorde att eld och gnistor från det snart gigantiska bålet sköljdes över Djurgårdsstadens bostadshus. Snart var tre brandkårer där och bekämpade elden med hjälp av flodsprutan S:t Erik. Lägenheterna i Djurgårdsstaden utrymdes i all hast och ett par kolpråmar sattes på drift för att undvika övertändning. Skräckexpressen brann upp fullständigt tillsammans med Skrattsalongen och halva berg- och dalbanan.

Brandmännen koncentrerade sig på att rädda dansrotundan – om den tagit fyr hade elden spridit sig till intilliggande trälängor och vidare till kåkstaden. Den enda person som skadades var “Kärleks-Sven“, ett gammalt original vars bostad, en kajuta nere på kajen, blev till aska. Hettan var så intensiv att de stora stålekrarna på Pariserhjulet buktade sig och färgen flagade från dansrotundan som omsvepets av ett ångmoln.

Men elden lockade också stora skaror av nyfikna och hundra poliser fick hålla folket på avstånd. Eldskenet var nämligen synligt över hela staden och när restaurangerna stängdes sökte sig väldiga människomassor ut till brandplatsen. Strandvägen var en enda fil av bilar och polisen hade alla möda i världen att få någon reda i trafiken. Gröna Lund återuppbyggde berg- ooh dalbanan en bit in på säsongen och man byggde dessutom en helt ny och egen dark ride, Blå tåget, som fick stå kvar ända till 2011 innan den revs och återbyggdes förnyad och brandsäker. Erik Lindström startade grammofoninspelningsstudio på tivolit som fick namnet ”Hör din röst” bredvid skarpskyttebanan där Nyckelpigan ligger i dag.

Nyheter

Hollywoodbilarna – andra generationens radiobilar, som faktiskt mer såg ut som riktiga bilar hade premiär. Även den klassiska Skrattkammaren invigdes detta år och skulle finnas kvar ända fram till 2018.

Ett urval av underhållning

Denna säsong byggdes miniatyrstaden Liliput upp bakom Lustiga Huset. Här uppträdde Heinrich Glauers lilleputar i staden som hade rådhus, post, brandkår och högvakt. Glauer själv pratade fyra språk, var en känd frimärkssamlare och en verklig kännare av whiskey. Under sin vistelse i Sverige lärde han sig så mycket svenska att han kunde prata med Gröna Lunds personal och gäster.

De småväxtas vistelse i Stockholm kröntes av ett bröllop mellan två av gruppens medlemmar, Gisela Koporec och Ludvig Weiheren som gifte sig i katolska kyrkan och hade bröllopsfesten inne på Tyrol.

Fakta

Gröna Lund hade detta år växt till bli 29 400 kvm stort.