Nyckelhändelser

Ninni Nilsson 21 år och John Lindgren 26 år gifte sig på Ninnis myndighetsdag fredagen den 3 juli 1942 i Oscarskyrkan. I buketten hade hon Liljekonvaljer. Bröllopsklänningen var från Leja i vackert draperad georgette, 15 meters vidd i den böljande kjolen som fortsatte i ett långt frasande taft fodrat släp.

Bröllopsmiddag hölls på Hasselbacken. Åke Sundborg fungerade som värd och även om deras mödrar accepterat sina barns val hade de för rättvisans skull både Nöjesfältets och tivolits orkestrar på plats för hylla brudparet med musik. Karl Gerhard höll tal, Jules Berman sjöng en bröllopsvisa.

Bröllopsresan företogs senare på kvällen då brudparet gick ombord på en gondol förvandlad till motorbåt som förde dem ut någonstans i skärgården. Den förbjudna kärleken och konkurrensen mellan Gröna Lund och Nöjesfältet tog sedan Karl-Gerhard upp i visan ”Happy End” i Breda Gränd i revyn Tingel-Tangel samma år.

Nyheter

Den gamla dansbanan från 1917 revs och en ny dansbana ritad av arkitekt Arvid Klosterborg invigdes. Trots att det var krig lyckades tivolit ha en attraktionsnyhet detta år. Karusellen Högsjöfarten som stod kvar fram till 1948.

Mellan 1942-1943 visades kortfilmer i en lokal bredvid Lustiga Huset. Totalt fick 125 personer plats i salongen och det var en timmes kö för att komma in. Sommarbion blev så populär att den fick 32 000 besökare första året.

Ett urval av underhållning

På Tyrol uppträdde Lili Gyenes och hennes 20 zigenarflickor – Lili Gyenes hade uppträtt på tivolit med sin kvinnliga orkester tre gånger tidigare under 30-talet men vid krigsutbrottet skingrades av förklarliga skäl hennes zigenarorkester och hon kom till Sverige 1941 och startade upp en ny ensemble. Hon levde i Sverige till sin död 1997.

Fakta

Reklamchefen Åke Sundborg förutspådde 1942 innan säsongen startade och sa: ”Drygt en miljon besökare under säsongen brukar det bli. Är våren bara torr och vacker som den var 1941 springer slutsiffran upp i ansenlig höjd. Låt oss vara blygsamma och bara räkna med 1 250 000 människor i år. Om vi skulle låna ut dem till 1 maj tåget till Gärdet och man ställde demonstranterna i fyrdubbla led, så blev det ett tåg på 15 mil och 6 km eller lika långt som mellan Stockholm och Krylbo”.

Nu kom det dock bara 987 000 besökare detta år.