Nyckelhändelser

Herman Möller tog över som scenmästare efter att hans föregångare Harald Lindsén avled 1944. Den fezprydde Harald Lindsén inledde traditionen som presentatör på scenerna men den legendariske Herman Möller, som tidigare varit framstående konstryttare och cirkusdirektör, skulle fortsätta med detta in på 1970-talet.

För att skilja sig från sin företrädare inledde Möller sina presentationer med ”Damer och herrar” istället för ”Mina damer och herrar”. Han blev kvar som scenmästare på Gröna Lund i nästan 30 år.

Nyheter

I Lustiga Huset adderades den flygande mattan till resten av upplevelserna i huset. En nyhet för året var Månrakenen som stod där Fritt Fall står i dag. Attraktionen var byggd på en lätt elipsformad vinklad skiva där två tåg utformade som långa raketer satt monterade. Varje raketdel bestod av enskilda gondoler med plats för två åkande i varje.

När attraktionen startade så rörde sig tågen i en hastighet av tolv varv per minut, medan mittenskivan rörde sig motsols i halva hastigheten och på så sätt ökade känslan av att åka i hög fart. Den här attraktionen räknas som den första ”White Knuckle” karusellen.

Det här året gav även Gröna Lund ut en ritbok för barn ”Antje och Britt-Marie på Gröna Lund” på vers med varannan sida i svartvitt för barnet själv att färglägga.

Ett urval av underhållning

Evert Taube – Den välkände författaren, kompositören, sångaren och lutspelarens första uppträdande på Gröna Lund lockade tusentals när han uppträdde på Stora scen.

Fakta

Gröna Lund hade 1 150 000 besökare. Första året som tivolit nådde upp till samma besökssiffror som innan krigsutbrottet.