Nyckelhändelser

Nöjesparkskommittén lämnade efter nio år sitt förslag på en ny kommunal nöjespark som skulle placeras på Långholmen. I planen skulle det nya tivolit vara inbyggt i en jättelik spiralformad amfiteater som skulle rymma 25 000 människor samtidigt. Den kommunala nöjesparken skulle innehålla dansbana, radiobilar, restauranger, berg- och dalbana, akvarium och ett tropiskt växthus.

Men det fanns ett problem. Om förslaget skulle bli verklighet skulle Stockholm stad och staten behöva byta mark med varandra så att fängelset som stod på platsen istället flyttades till Åkersberga. En flytt som beräknades kosta 40 miljoner kronor.

Två år senare sade fastighetsnämnden bestämt nej till förslaget då de räknade med stora trafikproblem om tivolit skulle placeras där. Även Stockholms stad väntades ha svårt att finansiera det hela under de kommande åren. Gröna Lund själva var egentligen aldrig oroade över att det skulle bli av. Förslagen på ett kommunalt tivoli hade kommit och gått i mer än 50 år.

Nyheter

Spelapparaten Atombombaren som gick ut på att bomba en stad upprörde många. Närmare 100 ungdomar från den kommunistiska ungdomsorganisationen DU, Demokratiska ungdom, demonstrerade i spelhallen i maj.

”Apparaten är smaklös och vidrig” var omdömet. Ungdomarna krävde att den skulle tas bort. Gröna Lund svarade att med chefen inte var där och att det förresten inte var Gröna Lund som ägde den utan en hyresgäst. Det hela slutade med att det sattes upp en skylt med texten avstängd.

Ett urval av underhållning

Alice Babs och Charlie Norman drog 12 000 besökare till Stora scen. Annars var det Deep River Boys och frågsport med Gösta Knutsson och allvetaren Ejnar Haglund som lockade publiken till tivolit.

Fakta

Gröna Lund hade 1,2 miljoner besökare.