Nyckelhändelser

Den 17 april försökte Dixie Blandy, 62 år, slå sitt eget rekord i att sitta högst upp i en 16 meter hög mast. Han hade uppträtt med detta sedan 1937. Rekordet var 79 dygn och under åren hade han ramlat ned 16 gånger och brutit det mesta.

Dixie Blandy fick 500 kronor om dagen för besväret. Han plockades ned med lyftkran 17 augusti – då hade han suttit 125 dygn och blev 62 500 kronor rikare. 8000 personer såg honom tas ner. Under tiden han satt där gjorde han av med 92 flaskor whiskey och rökte tre paket cigaretter om dagen.

Folk fick ringa till honom från myntautomat. 17-åriga Britta ringde till honom för fem kronor om dagen och följde honom till hotellet efteråt. Han var så svag att han knappt kunde stå på benen. Läkaren avbröt hans sejour i masten då hans ben svullnat och han tappat känseln i det. 1974 dödsstörtande han i Chicago.

Nyheter

Astors Vattenshow hade premiär. Här kastade tävlande bollar på en måltavla som gjorde att en ung kvinna liggandes på en bräda föll ner i vattnet i en bassäng om man prickade rätt. Fyra bollar kostade en krona. Showen skulle trots kritik för sexism finnas kvar till 1971.

Den oerhört populära karusellen Flying Coaster hade också premiär och samtidigt togs den gamla träbanan från 1930 tas bort. Gröna Lund sa att den under sina 35 år hade haft mellan sju till åtta miljoner åkande.

I och med att det rådde boxningsfeber i landet satsade tivolit på att visa boxningsfilm från Johanneshovsgalan den 1 juli, där bland annat Sony Liston och Bosse Högberg hade boxats i varsin match. Inne på Saloon Sexy visades matchfilmen två veckor efter att matchen gått av stapeln varvat med Strip-tease.

Det här året var det premiär för Ninni Lindgrens Sommarsupé för enbart damer, till skillnad från den traditionsenliga Vårmiddagen som enbart var för inbjudna herrar. De åt kräftor på Bellmansro och tillställningen vände sig till framstående yrkeskvinnor inom olika områden.

Ett urval av underhållning

Årets Mälardrottning kröntes den 30 maj av skådespelaren Roger Moore. Eventet drog 16 000 besökare. Det här årets delades det första Evert Taube stipendiumet ut och den förste stipendiaten var Evert Taube själv.

Fakta

Gröna Lund hade 1 350 000 besökare.