Nyckelhändelser

Ett av Sveriges populäraste popband, Ola and the Janglers, bjöd in sina stockholmsfans till ett stängt Gröna Lund på förmiddagen onsdagen den 21 juni. De fick dricka saft och åka berg- och dalbana med bandet som firade att de placerat sin tionde raka singel på radions Tio i topp-lista. Det hela avslutades med att bandmedlemmarna iklädda baddräkter låg på plankan inne i Astors Vattenshow så att fansen kunde utsätta sina idoler för pricksäker bollkastning, vilket resulterade i att hela bandet blev genomblöta.

Herman Möller, Gröna Lunds berömda konferencier som började arbeta på tivolit 1944 och inte hade några planer på att sluta, fyllde 75 år. Han som brukade ge bort blommor till artister efter deras uppträdanden fick nu pröva på att ta emot blommor från sju barn, 17 barnbarn och otaliga kollegor och vänner.

Nyheter

Blå Tåget gjordes om till Spökliften denna säsong. Programchefen Ove Hahn kallade det för ett ”Disneyland i miniatyr” där besökarna åkte runt i en sagovärld i skidliftskorgar och mötte bufflar, indianer, snömän och gamar.

För att ersätta Corsobilarna köpte Gröna Lund, Jettviggen, en barnattraktion som sattes upp i Corsobanans byggnad. Parkens tredje Pariserhjul öppnade också under året. Den skulle stå kvar fram till 2006.

Spelhallarna på Gröna Lund drog in mycket pengar. Hela tolv procent av omsättningen på Gröna Lund, ungefär en miljon kronor togs in av enarmade banditer och andra spel.

Ett urval av underhållning

Sångaren och låtskrivaren Cat Stevens uppträdde på Stora Scen men fick dåliga recensioner. Han hade en liten och inte alls spännande röst enligt en kritiker. En annan artist som blev sågad efter att ha uppträtt på Stora Scen denna sommar var den amerikanska skådespelerskan Jayne Mansfield.

En som däremot fick bra kritik var Jimi Hendrix som uppträdde två gånger på Stora Scen. Ove Hahn fick skäll för att han var så dyr, innan det kom fram hur mycket folk han faktiskt drog.

Tivolit hade även många specialdagar: Operasolisternas dag, Barnens dag, Folknyketerhetens dag, LM-dagen och Popmusikens dag.

Fakta

Bellmansspelen gick dåligt och drog bara in 16 000 kronor i intäkter mot att ha utgifter på 84 000 kronor. Gröna Lund ville att Stockholms stad skulle gå in med 70 000 kronor annars hotade parken att lägga ner Bellmanspelen.