Nyckelhändelser

Miss Mässing – en nakentävling hölls på Stora Scen i september. Först kom de sju kvinnorna in på scen klädda i klänningar med stora nummerskyltar framför sig. Sedan gick de av och kom tillbaka i bikini. Slutligen efter att de gått av igen så kom de tillbaka in på scen helt nakna med varsin stor nummerskylt framför sig. På en given signal lyfte de på skyltarna för några sekunder för att sedan dölja sig igen.

De fick inte röra sig på scen när de var nakna för annars hade arrangören och flickorna kunnat bli åtalade för sårande av tukt och sedlighet. Sedan fick publiken på 6000 personer rösta fram vem som skulle vinna. 19-åriga Maj-Lis Brask fick första pris på 1200 kronor, tvåan fick 700 kronor och trean 400 kronor. Detta var första och sista gången Gröna Lund var med om att arrangera något liknande.

Dansen på Dans ut blev gratis sedan det kostat 60 öre per dans under 60-talet. Det blev för dyrt att administrera polletterna som krävde två kassörskor och tre vaktmästare.

Jourhavande präst introducerades på Gröna Lund. Tjugo stycken fick dela på jobbet under säsongen och 400 besökare sökte sig till prästen för samtal under säsongen. Det var Stadsmissionen som organiserade gratistjänsten.

Nyheter

Virvelvinden, en inhyrd engelsk attraktion som hette Waltzer, hade premiär detta år.

Ett urval av underhållning

Gröna Lund höll sin andra popfestival på tivolit. Samma helg var Gärdesfestvivalen, en icke kommersiell motfestival. Bägge hade 30 000 besökare under fyra dagar. Gröna Lund gick jämt upp ekonomiskt medan Gärdesfesten gick back. En recension beskrev att Gärdet hade flest publik men Grönan hade bäst musik.

En av arrangörerna för Gärdesfestivalen var Ludvig Rasmusson som hade varit med att arrangera Gröna Lunds festival året innan. Han ansåg att tivolit hade haft för många vakter som var otrevliga mot så kallade ”långhåriga personer” och att parken tagit för mycket betalt av besökarna.

Tivolis programchef menade att man måste ta betalt för att Gröna Lund ville att banden skulle få bra gage. Rasmusson menade att många av banden som kontrakterats till att spela på Gröna Lund hellre skulle spela gratis på Gärdet men att bryta mot kontrakten skulle medföra dyra böter för dem.

Fakta

Det här var en dålig säsong med tio procent färre besökare än året innan. Det var likadant på Liseberg, Furuvik och i Köpenhamn. Anledningen var Skansen som var en stark konkurrent men också oron över Gärdesfestivalen i Stockholm.

Entrén som tidigare kostade tre kronor höjdes med 50 öre.