Nyckelhändelser

Paul McCartney and Wings uppträdde på Stora Scen. Publiken på 21 000 personer fick vänta en halvtimme för att se den forna Beatlesmedlemmen men verkade lika nöjda för det. Det klättrades i träd, flaggstänger och på pariserhjulet. Trots det massiva pubiktrycket var det bara ett tiotal personer som svimmade. Alla inblandade var mycket nöjda efteråt.

Scenmästaren Herman Möller pensioneras från sitt arbete på Stora Scen 80 år gammal men fortsatte att presentera varietéakter på Gamla Scen. Tivoliägarföreningen fyllde 50 år och deras ordförande Leif Andersson sa att: ”Så länge kvinnor föder barn kommer karusellerna att snurra”.

Tivolit förhandlade med Oscars församling att tillsammans med stadsmissionen ta över Djurgårdskyrkan och att måla den lejongul och införliva den med staket i Tivolit. Av detta blev det dock inget.

Art directorn och illustratören Nils Sture Jansson fick uppdraget att göra Gröna Lunds affischer detta år. Han skulle fortsätta med uppdraget under nästan 30 år. Hans affischer blev så uppskattade att många musikälskare plockade ned och samlade på dem. I dag är de värdefulla samlarobjekt.

Nyheter

Den nya åkattraktionen det här året var en barnkarusell som placerades framför Stora Scen. Det visade sig senare vara en gammal kättingflygare som plockats fram efter 35 år i ett förråd. Bakom den hade Gröna Lund en bingohall som flyttats från platsen strax innanför huvudentrén.

Texas Bar – restaurangen vid huvudentrén tematiserades om och fick det nya namnet Värdshuset Siesta och hade självservering och skulle vara öppet året runt. Restaurangen arrenderades ut till Yngve Hansson och hans bolag AB Y-Restauranger. Siesta hade plats för 70 sittande matgäster och nu hade man även gjort en entré mot Allmänna gränd så att man kunde gå direkt in i restaurangen utan att behöva lösa entré.

Arkitekt för ombyggnaden var Hans Mürhoff och Konstnärinnan Gunn Dunér Leijonhufvud som gjort mycket dekorationsmålningar på Gröna Lund ansvarade för tapetmönstret. Nere på restaurang Blås Ut moderniserade man maten och annonserade matstället som Grill Bar.

Ett urval av underhållning

Countrystjärnorna Kris Kristofferson & Rita Coolidge uppträdde på Stora Scen.

Fakta

Tivolit öppnade en vecka senare för att slippa snö de första dagarna som de hade 1971. Biljettpriser hade ökat och kostade 2,50 kronor för vuxna i Lustiga Huset mot tidigare 2 kronor. Det kostade fortfarande 1 krona för barn som förut. Det här året hade Gröna Lund 1 300 000 besökare.