Nyckelhändelser

Ett uppträdande som gick till historien var Rockgrupen Kiss på Stora Scen det här året. Rubriker som ”Föräldrarnas fasa” och att de sades använda nazistsymboler skrämde den vuxna generationen till max. ”De två s-en i Kiss är utformade som blixtar. I USA betyder det elektricitet. Här i Europa verkar folk förknippa det med Hitlers SS-trupper och det kan ju vi inte hjälpa” sa Gene Simmons, själv jude, i en intervju inför spelningen på Gröna Lund.

Showen var bejublad. Det enda publiken missade var att Gene Simmons inte kunde spotta ut en eldslåga i det kalla och blåsiga vädret. Samma år blev det engelska bandet Sweet portade från Gröna Lund efter att ställt till det vid sitt uppträdande på Stora Scen.

Tivolit gjorde ett försök att ersätta stripteasen på Pigalle med ”Den halshuggna damen” men redan den 29 maj var stripporna tillbaka efter publikens protester. Gröna Lund fick erbjudande om att hyra parkeringen där Nöjesfältet legat för 200 000 kronor – ej realistiskt tyckte styrelsen.

Nyheter

I Gorillamysteriet byttes gorillan ut mot en varulv. Vid ett tillfälle i augusti möttes skådespelaren som spelade varulven av en skylt på föreställningslokalen där det stod att föreställningen var ”inställd pga sjudom” när han kom tillbaka efter sin rast. Men varken varulven eller professor Finkenstein var sjuka.

Det visade sig att någon i publiken som sett en tidigare föreställning hade uppfattat varulven som berusad. Så varulven demaskerade sig och begav sig till en polisstation och krävde att få ta ett blodprov för att bevisa att han var nykter. Polisen hade aldrig varit med om att någon frivilligt ville lämna ett blodprov och sjukhuset ville inte analysera något prov utan en polisanmälan som grund. Efter mycket krångel togs dock ett prov som visade att han var helt nykter precis som han sagt hela tiden. Dagen därpå var Varulvsmysteriet i gång igen som vanligt.

Karusellen Enterprise hade premiär. Även karusellen Disco-Jet lanserades detta år.

Ett urval av underhållning

”Här är inte många utan för många”, sa artistchefen Ove Hahn under Status Quos framträdande. Alla som ville kunde faktiskt inte komma in och ett 20- tal som klämdes vid kravallstaket fick bäras ut.

Bob Marley gjorde sin första spelning på Gröna Lund denna sommar.

Fakta

Gröna Lund hade 1 297 740 besökare. Entrépriset var sex kronor. Detta år var parkens yta 33 000 kvm.

Gröna Lund hade fem restauranger, tre stycken dansställen och 53 stånd med pilkastning, lyckohjul och skjutbanor. Tivolit lystes upp av 35 000 lampor.