Nyckelhändelser

Stora Scen byggdes om och fick det tak som finns kvar än i dag. Det var säsongsavslutning för Gröna Lunds utländska artistbesök och precis när spöregnet avtog klev Peter Gabriel, den forne sångaren i Genesis, ut på scen. Rekvisitan bestod av kökslampor, en trädgårdsstege och Peter Gabriel själv med trädgårdshandskar på händerna.

Hans uppträdande var utan rök och laser utan utgjordes mest av blickar och udda kroppsrörelser och bandet var klädda i orangea västar som om de jobbade för parkförvaltningen. Höjdpunkten på konserten var när Peter Gabriel försvann från scen för att dyka upp i Pariserhjulet sjungandes med en sladdlös mikrofon. Detta var andra gången någon liknande hände på Gröna Lund detta år. Sångaren i Darts var först med att göra samma sak två månader tidigare.

Nyheter

Cinema 2000 hade premiär. I reklamen gick de att läsa: Ska vi stå på bio i kväll? Inträdet kostade sex kronor.

Illusionsattraktionen Häxhuset hade premiär där väggarna roterade runt ett säte så att besökarna blev rejält åksjuka. Pi Lind blev ny teaterdirektör för Teatern vid entrén och ändrade namnet till Komediteatern. Där gick det att se föreställningar fram till 1992.

Det här var också sista året de lönsamma spelautomaterna fick användas på tivolit innan de förbjöds och Gröna Lund förberedde sig på bistrare tider.

Ett urval av underhållning

Bob Marley gjorde sin andra spelning på tivolit. För varje gång som han kom till Gröna Lund blev publiken allt större. Det här året kom hela 27 000 personer kom. I hans raider kunde man läsa att han inte tillät någon diskriminering på grund av ras, hudfärg eller ursprung under sitt uppträdandet i parken.

I logen ville han ha sex flaskor vatten (Malvern) ingen Perrier eller Vichy, fyra liter ren fruktjuice, en bra selektion av swiss cheese, färsk frukt, två burkar jamaicansk flytande honung (kan ha varit svårt att få tag på i Sverige) bröd, bestick, glas, tallrikar och ett dussin öl. Soundchecken hölls klockan 15 och varade i 90 minuter

Fakta

Tidningarna reagerade på att Gröna Lund hade höjt sina priser med upp till 25 procent. Det betydde att besökarna fick betala en 50-öring extra på det mesta.

Entrépriset varierade mellan två till sex kronor beroende på besökarens ålder och vilken tid man gick in på tivolit.