Nyckelhändelser

John Lindgren Jr blev detta år ny vd. Bröderna Rickard och William blev vice vd och riktade in sig på inköp och restaurang. Deras svåger Anders Bergén, gift med brödernas lillasyster Nadja, blev också vice vd med inriktningen planering.

Barnens pappa John Lindgren blev ordförande i styrelsen sedan Gösta Åkerlund, som haft positionen i 25 år, lämnat på grund av åldersskäl. Det här året blev historiskt ur ett jämställdshetsperspektiv eftersom den första kvinnliga attraktionsvaktmästaren fick köra en attraktion.

Nyheter

På attraktionsfronten tog Gröna Lund tillbaka Rotorn som ersatte Virvelvinden. Grafotext var en annan nyhet, ”en apparat som med hjälp av avancerad teknik tolkar din namnteckning och avslöjar hemligheten om din personlighet som du inte hade en aning om”.

Ett urval av underhållning

Den väldsberömde 85-årige clownen Charlie Rivel körde i egen bil från sitt hem till Stockholm för att uppträda på Gröna Lund den 1-7 juli 1981. Men inte nog med det. På plats blev han dubbad till riddaren av Nordstjärneorden av arbetsmarknadsminister Ingemar Eliasson och fick en medalj. Han blev även uppmärksammad av Guinness Rekordbok för att ha uppträtt 82 år på scen – han gjorde debut som treåring, och fick ett certifikat därifrån. Han var assisterad av dottern Paulina och sonen Juanito på scen. De i publiken som kom clownsminkade fick gratis entré.

I slutet av maj spelade Dire Straits på Stora Scen. Man hade räknat med 6000 fast det kom 16 000 och det höll på att bli kaos. Ett par dar senare var Gyllene Tider där och man hade förberett sig med kravallstaket, 56 poliser, sex hästar och tre hundar men det kom bara en publik på 7000.

Fakta

Första timmen på söndagarna var det gratis entré. Årsomsättningen var 40 miljoner kronor och hyresgästerna omsatte tio miljoner. Gröna Lund sysselsatte 500 personer på sommaren och hade 50 årsanställda.