Nyckelhändelser

Spökliften togs äntligen bort och klassikern Blå Tåget kom tillbaka. Det upptäcktes stora problem i Lustiga Huset där en förman med järnhand styrde verksamheten, som dessutom var kraftigt överbemannad med cirka tolv personer mot numera fyra.

Vid genomgången av huset hittades en bar och ett vilorum med madrasser. ”Ordningen beklaglig, dålig disciplin, personalen läser tidningar, har diskotek – en utbred nonchalans florerar – personalen tar ej hänsyn till gästerna”, stod det i den utredning som gjordes. Det var så många som arbetade att de hade fyra man som jobbade med ”vippen” flygande mattan. En person fick vara kvar medans de andra tre tog rast, åkte in till stan och såg på bio. Sedan löste man av den som jobbade.

Den 30 augusti rånades två väktare på Gröna Lund av en knivbeväpnad person. Pengarna på 367 000 kronor hittades en timme senare under bron till Beckholmen på Djurgården.

Den 5 september samlas en rad artister på Stora och Gamla scen för en gala mot löntagarfonder. Gröna Lund fick 12 500 besökare då man samma dag samlade 5000 personer som var för löntagarfonder på Gärdet som lyssnade på musik under parollen ”Rock mot SAF”, Svenska arbetsgivarföreningen.

Nyheter

Minijet var en ny barnkarusell och för tonåringarna var karusellen Hoppsan en nyhet. Som ersättare till berg- och dalbanan Radar köpte Gröna Lund banan Jet Star II av samma tillverkare men problemen började direkt efter att den byggts klart och skulle godkännas av en inspektör från statens anläggningsprovning.

När den vagn inspektören satt i skulle stanna efter åkturen fungerade inte bromssystemet. Vagnen for rakt in i den framför. Inspektören flög rakt upp ur sätet, hamnade på fronten till vagnen och hjälmen for alla världens väg samtidigt som han skrek: ”Icke godkänd!”. Banan åtgärdades och var färdig till invigningen den 23 april 1982. Men redan några veckor senare for en vagn återigen in i annan efter motorproblem och fyra passagerare skadades lindrigt.

Senare i mitten av juli var det dags igen – ett nytt motorfel. Besökarna upplevde med rätta banan som otäck och John Lindgren fattade nästa år det unika beslutet att plocka ned Jet Star II mitt under pågående säsong.

Ett urval av underhållning

Den så kallade Olympiadagen gick av stapeln söndagen den 6 juni. Här delades Aftonbladets hederspris i Stockholms maraton ut. De tre bästa i loppet fick pris och sen fick publiken se lite knatteboxning på scen och senare på kvällen var det även amatörboxning.

De gamla boxarna Ingemar Johanson och hans forna motståndare Floyd Patterson sprang maratonloppet. Floyd kom i mål en halvtimme innan Ingo. De boxades aldrig på scen men publiken var nöjd med att se legendarerna agera prisutdelare. En dag arrangerade Arla en mjölkningdrickningstävling på Gamla scen där bland annat Grönans scenpersonal bildade ett lag.