Nyckelhändelser

Den 30 november släpptes en pressrelease som berättade att Gröna Lund avsåg att gå samman med Parks and Resorts, som ägde Kolmården och Vildmarkshotellet som bildats året innan. Syftet var att bli den ledande temaparksaktören i Skandinavien och att värva nya parker vartefter i Norden.

Familjen Lindgren ägde 40 procent och Skandia Invest ägde 17 procent medan de tidigare ägarna i Parks and Resorts hade 43 procent av aktierna. Ulf Larsson avgick som vd för att bli chef över Globenarenorna. Vid hans avtackning den 11 september inne på Teatern flög samtidigt flygplanen in i World Trade Center.

Ny vd blev Robert Mesteron som fick i uppgift att skära i Gröna Lunds kostnader och se till att öka vinsten för Parks and Resorts. Detta för att öka värdet på företaget vid en möjlig framtida försäljning eller en introducering på börsen.

Nyheter

Gröna Lunds andra torn inviges detta år när höghöjdsattraktionen Katapulten hade premiär.

Ett urval av underhållning

Tredje gången för Carl-Einar Häckner på tivolit var den 2-19 augusti. Han kom med Världsorkestern, akrobaten Liina Aunola från Finland och lindanserskan Silea från Berlin.

Carl-Einar sjöng och gjorde klassiska nummer som ”äta upp duvan” och ”såga itu mamman” till publikens skratt och jubel. Totalt drog han 36 000 besökare under dessa dagar.

Fakta

Gröna Lund hade 1 260 000 besökare. Omsättning var 220 miljoner med en vinst före skatt på 25 miljoner. Det var 67 fastanställda och 900 säsongsanställda. Entrépriset var 45 kronor för vuxna. Barn under sju år kom in gratis i målsmans sällskap.

Tivolit hade även en rad olika produkter inne i parken. Bland de vanligaste var Gröna Kortet som gav gratis inträde och kostade 100 kronor.  Guldkortet gav både inträde och åkband och kostade 795 kronor. Åkbandet som gav fria åk hela dagen (utom i Spökhuset) kostade 220 kronor.

Det gick även att köpa åkkuponger för tio kronor styck till attraktionerna som kostade mellan 1-4 kuponger, beroende på vad besökaren ville åka. Slutligen fanns det populära 5-kampshäftet för 150 kronor och för den som ville gå i Spökhuset kostade det 20 kronor.