Nyckelhändelser

Onsdagen den 9 juni skedde en svår olycka då en pojke i sällskap med två ledsagare skulle åka Pariserhjulet. Pojken hamnade på utsidan av korgen på fem meters höjd och höll sig fast i korgens kant med kroppen hängandes utanför. Ett av spöken i Spökhuset, Ben-Hur Pereira, utbildad akrobat och cirkusartist, sminkad som djävulen, hörde skriken och ropen på hjälp när han stod på balkongen till Spökhuset. Han firade sig snabbt ned med sin klätterutrustning som han hade med sig och rusade fram till Pariserhjulet som stoppats. Därefter klättrade han upp, säkrade pojken med ett rep och lyckades dra in honom i krogen igen.

Rubriken ”Spöke räddade pojke på Gröna Lund” lockade läsarna dagen efter. Ben-Hur Pereira tvekade aldrig att klättra upp i hjulet. ”Det var en impulshandling. Jag har tekniken, jag har kunskapen och utrustningen. Att klättra är mitt jobb, nu råkade det bli så här”. Alla på marken applåderade efter att akrobaten lyckades få in pojken i gondolen. Vid underökningen av Pariserhjulet, efter att pojken kommit ned på marken och förts till sjukhus för kontroll, kunde inga fel upptäckas på attraktionen. Olyckan inträffade troligen för att pojken blivit rädd och försökt ta sig ur.

Ninni Lindgren, Gustav och Nadeschda Nilssons dotter avled detta år.

Nyheter

En av gondolerna på Fritt Fall gjordes om till Fritt Fall Tilt där gondolen tiltade 15 grader under fallet. På restaurangsidan tog man tillbaka sporthamburgerbar-konceptet bakom Gamla Scen för att driva restaurangen i egen regi. Det nya namnet Krejsy´s kom från en uppdiktat figur, Karl-Roland Einar Johansson som restaurangchefen Johnny Andersson kommit på och utvecklat tillsammans med tivolihistorikern Andreas Theve. Krejsy´s var en sportbar med galen tematisering och uppdiktade sportgrenar som käppfäktning och bågstöt där man kunde äta en sumoburgare på 1 kg.

Ett urval av underhållning

Det blev dancehall och reggae med Sean Paul från Jamaica som fyllde området framför Stora Scen den 8 juli. Han var det här årets enda utländska akt på Gröna Lund.

Fakta

Gröna Lund hade cirka 1,2 miljoner besökare.