Nyckelhändelser

Parks and Resorts köpte grannen Aquaria – en privat akvarieanläggning mellan Skeppsholmsvikens parkering och spårvagnsstallarna där Nöjesfältet stod. Mattias Banker klev in som delägare av Parks and Resorts.

Nyheter

Berg- och dalbanan Kvasten öppnade på Gröna Lund. Johan Tidstrand ville ha en attraktion som var rolig för hela familjen. Detta var den första attraktionen som byggts sedan Johan och Helena Tidstrand köpt Parks and Resorts och därmed också Gröna Lund 2006.

Attraktionschefen Peter Osbeck hade budgeterat en miljon för att göra en station till banan. Johan Tidstrand sa att han ville ha någonting fantastiskt och engelsmannen Nick Farmer togs in som hade lång erfarenhet av tematiseringar i nöjesparker. Han ritade först ett hus som ansågs se lite för engelskt ut, men efter en promenad bland Djurgårdens alla sekelskiftsvillor skissade han på det hus som finns vid Kvasten i dag.

Taket har 62 engelska takpannor per kvadratmeter – totalt närmare 22 000 takpannor ligger numera på taket. Nick Farmer kom även på namnet Kvasten för attraktionen. Men stationshuset skulle bli dyrt och budgeten utökades med sju miljoner. Sedan kom man på att dölja den stora pelaren framför restaurang Kaskad och resultatet blev trollet som sprutar eld och rök som kostade ytterligare två miljoner kronor. Efter detta förstod attraktionschefen Peter Osbeck att de nya ägarna var beredda att satsa på en detaljnivå som aldrig tidigare gjorts på Gröna Lund.

Ett urval av underhållning

Hip hop legenderna Beastie Boys uppträdde på Stora scen. Kvällens höjdpunkt var när de spelade ”Sabotage” och ”Intergalactic” som extranummer.

Fakta

Totalt hade Gröna Lund 1 081 312 besökare under året.