Nyckelhändelser

Gröna Lund firade 125 år. Inför det här året gjordes en stor ekonomisk satsning för att lyfta och tematisera det gamla området med inspiration från hur det såg ut på Gröna Lund under 1920 och 1930-talet, något som arkitekten Anna Karin Ljungh ansvarade för. Den gamla entrén som fanns 1925-1963 återuppbygges, även ny markbeläggning och installation av nya attraktioner gjordes.

Vissa reagerade negativt på rivningen av Gamla scenen men de mindre konserterna kunde istället framföras inne på dansbanan och nu fick en ny barnkarusell istället plats. Även Jetgatan som ledde förbi Jetline ned mot vattnet gjordes om och tematiserades till mer retro-futuristisk stil à la 50-tal.

I december 2008 kunde läsarna ta del av nyheten att Gröna Lund skulle bygga på parkeringen med sina 11 000 kvm och en plan presenterades för området. Gröna Lund lämnade in en bygglovsansökan där det fanns en ny berg- och dalbana och ett högt torn med en kättingflygare. De här idéerna hade varit på tapeten sedan 1999 då första förslaget lämnades in till Stockholm stad.

Nyheter

Flygande Elefanterna var en av årets nyheter för barn som ställes upp på gamla området på Gamla scens plats när området genomgick en total omvandling och uppfräschning. Lyktan och Tekopparna var två andra nya barnattraktioner på samma område.

Ett urval av underhållning

Varietéartisten Simet gjorde akrobatik på hög lina med dödshjulet som stod uppställt på Stora Scens tak den 2 juli fram till 3 augusti. De ungerska akrobaterna Laszlo och hans fru Olga jobbade utan skyddsnät högt över marken där de gick på lina från Stora Scens tak till Jetline över publiken med styltor och balanserade på stolar och cyklar. Ännu högre upp stod dödshjulet på Stora Scens tak, där Laszlo Simet sprang och hoppade hopprep på utsidan och insidan av det roterande hjulet.

Fakta

Entrén för åldrarna 7-64 år var 70 kronor. Barn 0-6 och pensionärer hade fri entré. Guldkortet kostade 1195 kronor och Gröna Kortet kostade 120 kronor. Åkband kostade 280 kronor. Gröna Lund hade 1 126 558 besökare detta år.