Nyckelhändelser

Ulf Larsson slutade som vd och ersättes av Jan Roy som på sitt cv kan stoltsera med att ha spelat trummor på Stora Scen. Den nya vd:n sjösatte en ny organisation där parken delades in i fyra geografiska områden med en chef för varje. Dessa områdeschefer skulle ansvara för all verksamhet inom sitt område, såväl spel, restauranger som attraktioner.

En planerad motorcykelakt fick ställas in då bägge förarna skadade sig då de skulle öva på sina hopp framför Stora Scen dagen innan premiären. En hoppade för kort och den andra hoppade för långt. Detta blev slutet för varietéartister i parken.

I oktober 2009 hade planerna för ett tivoli på parkeringen varit ute på remis i fyra år. Samtliga instanser var för en omvandling av parkeringsplatsen där det både gjort miljökonsekvensutredning och bullerutredning. Många trodde därmed att allt var avgjort då stadsbyggnadsnämnden senare sa ja till att bygga ett nöjesfält på parkeringsplatsen mitt emot Gröna Lund. Men i december underkände miljöförvaltningen den bulleranalys som gjorts och lokala föreningar och grannar föreslog att utbyggnaden inte skulle innehålla stora störande attraktioner. Så nu skulle stadsbyggnadskontoret avgöra vilka punkter i planförslaget som eventuellt skulle ändras.

Det här året kom den lilla boken ”Varvet som blev tivoli: Byggnadshistoria och arkitektur på Gröna Lund” ut, skriven av den pensionerade byggandsantikvarien Margareta Cramér. Utöver det arrangerade Gröna Lund för första gången Edutainmentdagen då 1500 elever från högstadiet och gymnasiet fick göra fysikexperiment i flera av parkens attraktioner. De studerade bland annat G-krafter och magnetbromsar och fick möjlighet att åka med en mugg med lite vatten i Fritt Fall och Kättingflygaren. Det här var ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen i Stockholm, Vetenskapens Hus och Nationellt Resurscentrum för Fysik. Under åren framöver skulle antalet elever öka och en dag bli till tre dagar och mekaniker och elektriker på tivolit byggde upp ett teknik- och fysiktorg där eleverna kunde lära sig mer om tekniken bakom parkens attraktioner.

Nyheter

Den nya berg- och dalbanan Insane hade premiär. Den fick mycket uppmärksamhet då den har ett litet fotavtryck, det vill säga tog lite plats, samt reste sig på höjden och att de åkandes vagnar roterade mycket runt sin egen axel under åkturen.

Ett urval av underhållning

Året innan steg en okänd Lady Gaga ut på Stora scen och spelade låten ”Just Dance” flankerad av två dansare i tv-programmet Sommarkrysset. Nu var hon tillbaka på Stora Scen för en fullvärdig show med galna klädkreationer och peruker inför 15 000 fans. Det var trångt framför scen.

Fakta

Entré för åldrarna 7-64 år var 70 kronor, barn 0-6 och pensionärer hade fri entré. Guldkortet kostade 1295 kronor och Gröna Kortet kostade 149 kronor. Åkband kostade 289 kronor. Gröna Lund hade 1 248 135 besökare detta år.