Nyckelhändelser

Christer Fogelmarck anställdes som marknadsdirektör på Parks and Resorts. Han skulle ett par år senare bli koncernchef på Parks and Resorts och ett av företagets mest kända ansikten utåt.

Då Sven-Bertil Taube firade 50 år för Taube på Gröna Lund hade han med sig gästartisterna Håkan Hellström och Lill Lindfors. Konserten spelades in och sändes några dagar senare på SVT.

Parallellt med Gröna Lunds planer för parkeringen hade arkitekt Bo Sahlin en mångårig idé att flytta Bobergs Maskinhall byggd i stål från ett pappersbruk i Borlänge tillbaka till platsen där den uppförts till 1897 års industriutställning. Där hade han tänkt att den skulle kunna rymma ett inomhus Gröna Lund för året runt bruk.

Nyheter

Twister, parkens första berg- och dalbana i trä sedan den förra togs bort 1965, invigdes den 7 maj detta år av tennisspelaren Björn Borg. Uppdraget att konstruera och uppföra banan gick till den amerikanska firman Gravity Group. Samtidigt återuppstod Blå Tåget som man rev vid bygget av Twister och återuppbyggde på nytt med en ny layout på spåret, nya effekter och helt nya retroinspirerade vagnar.

Placeringen av den nya träbanan fastställdes efter att Johan Tidstrand, Peter Osbeck och Mattias Banker klättrat upp på taket till Blå Tåget för att få en överblick av bästa placeringen i den trånga parken. Under det här projektet lärde sig ägarna att de behövde blir mer transparanta med sina planer och att det var en för liten grupp som kände till Twister. De hade glömt att berätta tidigt i processen att man ville ha spel och fastfoodenheter på Boardwalken bredvid berg- och dalbanan. Det krånglade till bygget även om det gick att lösa. Rätt beslut och inkluderade är framgångsfaktorer – detaljerna gör skillnaden var lärdomen.

Ett urval av underhållning

36 år efter sin debut på Stora Scen var Alice Cooper tillbaka på Gröna Lund för att möta delar av sin gamla publik, men kanske framförallt alla nya fans som inte var födda då han var här sist. Parken blev helt enkelt tvungen att stänga grindarna denna kväll.

Nya låtar blandades med klassiker från 70-talet. Under låten ”It´s my Body” plockade han fram en boaorm och under ”Feed my Frankenstein” kom en fyra meter hög Frankensteinversion av Alice in på scen. Självklart hade han även med sig giljotinen precis som 1975. Det var en mycket lycklig publik som lämnade Gröna Lund efter konserten.

Fakta

Entré för åldrarna 7-64 år var 90 kronor, barn 0-6 och pensionärer hade fri entré. Guldkortet kostade 1399 kronor och Gröna Kortet kostade 189 kronor. Åkband kostade 299 kronor. Gröna Lund hade 1 408 187 besökare totalt under året.