Nyckelhändelser

Som ett mellansteg inför bygget av berg- och dalbanan Monster revs en mängd äldre byggnader och Nöjesfältet byggdes upp med en länga av tidstypiska spel från 30-talet där Monster står i dag.

Det hela var som en hyllning till det gamla Nöjesfältet som en gång i tiden funnits på parkeringen och filmen ”Eld och lågor” som hade premiär detta året – en film som var inspirerad av kärlekshistorien mellan de bägge ägarnas barn från de båda konkurrerande nöjesfälten.

Under Halloween byggdes skräckhuset Sekten upp på Stora scen för första gången.

Nyheter

Attraktionen Snake debuterade på Gröna Lund men efter säsongens slut flyttades den till Skara Sommarland. Det var meningen att den bara skulle stå på Gröna Lund temporärt då flera byggnader hade rivits och ett stort hål grävts för att få plats med den nya berg- och dalbanan Monster som skulle debutera 2021.

Det här året fick parken flera nya spel. Bonanza, en elektronisk skjutbana var ett välkommet tillskott. Även den klassiska Släggan som funnits på tivolit i början av seklet och den svåra Hang Time, där det gick att tävla med varandra om vem som kunde hänga kvar längst från en stång som hissats upp i luften var också nytt för året. På snabbmatsidan fanns nyheten Kebaben.

Ett urval av underhållning

Den colombianska reggaetonstjärnan J Balvin sålde ut Gröna Lund denna kväll och parken fick email från flera dansskolor som erbjöd sig att uppträda gratis inför kvällens huvudakt. 1300 konsertgäster stod i kö innan de släpptes in vid Tyrolentrén när parken öppnade. Det här var en stor fest för alla unga och en kväll som inte glömdes bort i först taget.

Veronica Maggio uppträdde tre kvällar i rad i juni och satte nytt publikrekord på 51 000 konsertbesökare och slog då samtidigt Louis Armstrongs gamla rekord på 35 000 personer från 1962.

Fakta

Entré för åldrarna 7-64 år var 120 kronor, barn 0-6 och pensionärer hade fri entré. Guldkortet kostade 1699 kronor och Gröna Kortet kostade 290 kronor. Åkband kostade 345 kronor. Antalet besökare var 1 632 412 under året.