Nyckelhändelser

Den 9 januari tillträder Jan Eriksson som ny vd för Gröna Lund. Jan hade tidigare innehaft rollen som CIO för Gröna Lunds ägarkoncern Parks and Resorts, där han också satt i koncernledningen, och kände därför till både tivolit och många medarbetare väl.

Lördagen den 29 april slår Gröna Lund upp sina portar för säsongen och i år fyllde Gröna Lund hela 140 år. Detta firades med att man i maj lanserade en historiesajt där alla konserter, attraktioner, byggnader och viktiga händelser ända från 1883 till nu finns samlat.

Den 25 juni 2023 strax efter 11.30 drabbades attraktionen Jetline av en allvarlig olycka där den främre bärarmen på tågets första vagn kollapsade och hjulen föll av. Det här ledde till att en person omkom och flera skadades. För första gången någonsin stängdes parken mitt under högsäsong och höll stängt i sju dagar. Den 3 juli höll Gröna Lund öppet som en promenadpark för alla som ville besöka parken i stillhet. Inga attraktioner, spel eller försäljningsställen var i gång och en tillfällig minnesplats hade skapats framför Jetline där besökare kunde lämna blommor. Tivolit öppnades igen för alla gäster den 5 juli. Olyckan utreds av Statens haverikommission och polisen. Gröna Lund bistår utredningarna till fullo för att få reda på orsaken till olyckan så att något liknande aldrig ska kunna hända igen.

Nyheter

2023-års reklamfilm hade ingen mindre än Hollywoodstjärnan och actionhjälten Joel Kinnaman i huvudrollen. Filmens tema var ”Även för fegisar” och lekte med stereotypen av den traditionella actionhjälten, där det blir tydligt att modiga karaktärer på film inte alltid behöver vara modiga i verkligheten. Även en av Gröna Lunds ägare, Mattias Banker, har en roll i filmen som parkchefen som tillslut får Kinnaman att motvilligt åka Ikaros.

Den 1 april går Gröna Lund ut med nyheten att årets Night Rider byter namn till ”Singel Rider” och att det numera krävs att man är singel för att få besöka evenemanget. För att säkerställa att enbart singlar besökte Single Rider skulle gästerna också behöva uppvisa en aktiv profil på en erkänd dejting-app. Det här var så klart ett aprilskämt, men som blev mycket uppskattat och många efterfrågade även en ”Singel Rider”-kväll på riktigt under Night Rider.

Årets nyhet på matsidan var ”Smashed Burgers” som serverades ute på Gröna Lunds ponton. Det blev en stor succé och kön ringlade lång hela sommaren!

I september meddelades att en av Sveriges mest älskade musiksuccéer, Mamma Mia! The Party, kommer tillbaka till Tyrol på Gröna Lund 2024, som planeras att bli det sista året som showen spelas i Sverige.

Fredagen den 13:e oktober öppnade Halloween på Gröna Lund, där tivolit under 16 dagar fylldes med pumpor, Halloweenväsen, attraktioner, skräckparader och skräckhus. Detta år introducerades en helt ny världsunik Halloweenupplevelse ”Obscura”, där besökarna blir inlåsta i totalt mörker.

Efter en sommar med lägre besökssiffror än förväntat pausades den nya vintersäsongen Winter Wonderland, med förhoppningen att det populära konceptet kommer tillbaka så snart som möjligt.

När årets Musikhjälpen gick av stapeln i december bidrog Gröna Lund med en gitarr som signerats av 25 artister som uppträtt på Stora Scen under sommaren. Gitarren auktionerades bort för hela 40 500 kr.

Ett urval av underhållning

Konsertsommaren 2023 bestod av över 40 konserter på Stora och Lilla Scen, med alltifrån Westlife och Macklemore till Albin Lee Meldau och Carola.
Stockholmspubliken bjöd på episk allsång när nykomlingarna från norr i form av Hooja intog Stora Scen och sjöng ”Banan, melon, kiwi och citron” tillsammans med en uppstoppad älg. Och när Sveriges pop-drottningar, Veronica Maggio & Miriam Bryant, ställde sig på Stora Scen för en gemensam konsert kom så mycket gäster att tivolits grindar var tvungna att stängas kl. 19.30.