Från början hade Gröna Lund en amerikansk dark ride vid namn Skräckexpressen 1932. Men när den förstördes vid en brand 1935 bestämde tivolit sig för att bygga ett eget nytt spöktåg. Uppdraget gick till ingenjör Thure Rengman och den nya attraktionen fick då namnet Blå tåget.
Rengman var en uppfinningsrik tivolispecialist och tillverkade alla skräckfigurer för banan i sin verkstad. Men hjälp av linor, taljor och innovativ belysning hoppade skelett upp ur tunnor och skrämde slag på besökarna. ”Helveteshunden” var till exempel byggd av en gammal matta med ögon av glödlampor, tänder av trä och en tunga gjord av en rödfärgad plös.
1967 förändrades attraktionen och bytte namn till Spökliften. Programchefen Ove Han kallade det för ett ”Disneyland i miniatyr” där de åkande åkte runt i en sagovärld i skidliftskorgar där de mötte bufflar, indianer, snömän och gamar. Det nya greppet blev aldrig någon succé. 1982 återtog parken konceptet med Blå tåget och banan gjordes om med nya vagnar i den gamla anrika byggnaden av den tyska firman Zierer.
Figurerna i banan har ständigt uppdaterats sedan dess och 2011, i och med bygget av Twister, revs det gamla brandfarliga huset och återuppbyggdes med samma utseende. Det nya Blå Tåget fick helt ny spårlayout, nya effekter och tolv nya vagnar liknande originalen från 30-talet med plats för fyra passagerare i varje vagn. Det var Peter Osbeck, attraktionschefen, som tog initiativet till att låta tillverka de nya vagnarna. Detta efter att ha studerat bilder på vagnarna i original för att på så vis kunna återskapa dem. Denna Gröna Lunds klassiker är numera en spännande åktur för hela familjen.