Brooklyn Cake Walk

Jacob Schultheis, grundaren och ägaren till Gröna Lund uttalade sig 1910 i Dagens Nyheter: ”Man har i många år klagat över att Gröna Lund bara bjuder på samma gamla strunt att jag nu velat skaffa något nytt!” Det var då Schultheis skaffade denna attraktion som bestod av två broar som gungade fram och tillbaka och upp och ner samtidigt. Det var helt enkelt en fråga om sjögång på landbacken och här gällde det att hålla sig i räckena och inte tappa balansen.

Det var en dyr investering för Schultheis. Att prova på sjögången kostade därför tio öre extra för tivolibesökarna, men köerna blev ändå långa och snart hade investeringen betalat sig. Namnet på attraktionen kommer från en populär dans med samma namn under den tiden. Den var skapad i England uppfanns 1895 av Plymson och Taylor.

Cake Walken fanns kvar på tivolit framför Mjölnargården fram till 1917. Efter det hamnade den i förråd och hyrdes ut till olika utställningar runt om i landet under 1920-talet. Numera kan besökare uppleva sjögången inne i Lustiga Huset.

Fakta om Brooklyn Cake Walk

Första åkturen1910
Sista åkturen1917
TillverkarePlymson och Taylor
Plats i parkenFramför spellängan på gamla området