Jetstar 2

Efter att berg- och dalbanan Radar tagits bort efter 15 säsonger bestämdes sig parken för att hyra in en ny berg- och dalbana från samma tillverkare. Den nya modernare modellen var 15 meter hög och tre meter högre än sin föregångare. Banan var en uppgradering av den föregående modellen Jets star och hade till skillnad mot den, ett elektriskt spiralformat uppdrag som drev motorerna inne i varje vagn som dessutom var större än föregångarens och tog sex passagerare mot fyra.

De silvriga vagnarna hade olika nordiska flaggor målade på fronten och förväntningarna på attraktionen var höga. Men problemen började direkt efter att den byggts klart och skulle godkännas av en inspektör från statens anläggningsprovning. När den vagn inspektören satt i skulle stanna efter åkturen fungerade inte bromssystemet. Vagnen for rakt in den framför. Inspektören flög upp ur sätet, hamnade på fronten till vagnen och hans hjälm for alla världens väg, samtidigt som han skrek: ”Icke godkänd!”.

Banan åtgärdades och var färdig till invigningen den 23 april 1982. Men redan några veckor senare for en vagn åter in i annan efter motorproblem och fyra passagerare skadades lindrigt. Senare i mitten av juli var det dags igen – ett nytt motorfel. Gröna Lundpubliken upplevde banan som otäck och John Lindgren fattade nästa år det unika beslutet att plocka ner Jets Star II mitt under pågående säsong.

Fakta om Jetstar 2

Första åkturen1982
Sista åkturen1983
TillverkareTillverkad av: Anton Schwarzkopf, Design: Werner Stengles Ingenjörsbyrå
Höjd15 m
Längd587 m
Åktid1.5 min
Plats i parkenJetline