Lustiga Huset

Lustiga huset är ett av världens största, äldsta och kanske mest spännande. Det är Gröna Lunds näst äldsta attraktion, byggt redan 1917 och kallades då för ”det förtrollade huset”. Men snart bytte det namn till ”Babylon”, fast i folkmun sa alla Lustiga huset och så fick det bli.

Från början låg huset på samma sida om Lilla Allmänna gränd som Cirkuskarusellen och Dansbanan, men 1927 flyttades huset till sin nuvarande plats då Gröna Lund expanderade över gränden. Under en kort period 1936 byggdes huset om och kallades för ”Spökslottet”. Men besökarna ville hellre ha det vanliga Lustiga huset.

Ingången kröntes redan från början av den tvådelade rörliga trappan som kallades för Jacobs stege. Men den flygande mattan som avslutar besöket byggdes inte förrän 1945. Lustiga Huset är med sina 16 rum och korridorer en ”walk through ride” som inspirerat flera tivolin i världen. Bland annat finns en identisk kopia på Borgbacken i Helsingfors. Huset innehåller ”sjögången” som är precis som den gamla attraktionen Booklyn Cake Walk, som fanns på tivolit på 1910-talet.

När besökare går igenom husets labyrint vet de aldrig vet vad som väntar runt hörnet och om du inte kan eller vågar finns alltid ”snikgångar”. De är ett demokratiskt inslag så att alla kan komma och ha kul oavsett ålder.

Hösten 1985 brann hela huset ned. Saknaden var stor. En liten pojke skrev: ”Pappa säger att det kostar mycket pengar att bygga upp Lustiga huset. Jag har sparat fem kronor som jag gärna lånar ut till spik, bräder och sånt”.

Men det var besvärligt att återbygga attraktionen då det inte fanns några ritningar så man fick förlita sig på två snickares minnen. De hade varit med redan 1945 och monterat in flygande mattan. Den delen byggdes upp och provåktes inne på Tyrol innan installation vintern 1986 och året därpå återinvigdes Lustiga Huset till allas glädje.

Fakta om Lustiga Huset

Första åkturen1917
Antal personer per timme1000
TillverkareGLT
Plats i parkenFörst vid övergången på Gamla området och sedan flyttad till nedanför Pop-Expressen