Monster

Det senaste tillskottet bland parkens många berg- och dalbanor är en inverterad bana (där de åkande sitter i säten som hänger under rälsen) från den schweiziska firman Bolliger & Mabillard som många räknar som bland de främsta konstruktörerna av moderna stålbanor.

Banan har två tåg med plats för 28 personer i varje och åkupplevelsen liknar inte något som funnits på Gröna Lund tidigare. Redan i första backen vrider sig rälsen så att de åkande inte ser den framför sig och får en känsla av att flyga fritt. Under resten av åkturen kommer de befinna sig upp och ner fyra gånger och gå igenom en rad skilda upplevelser som en Zero-G-roll då banan skruvar sig 360 grader på toppen av backen och passagerarna upplever viktlöshet.

Banan innehåller även en Immelman, två korkskruvar, en Panoramic spiral med utsikt över parken, en Hästsko med en 180-graders sväng i 90-gradig vinkel, kamelpucklar och en spiral innan den dyker ner i den underjordiska stationen.

Bygget av banan startade redan 2017 och har inneburit att mycket av den äldre bebyggelsen i den här delen av parken rivits och ersatts av ett helt nytt tematiserat område. Detta är den största förändringen av området sedan 1930-talet.

Fakta om Monster

Första åkturen2021
Antal personer per timme1100
TillverkareBolliger & Mabillard
G-krafter4.5
Hastighet90 km/h
Höjd34 m
Längd700 m
Åktid2 min
Plats i parkenInnanför parkens Tyrolentré