Rotorn

Rotorn uppfanns av den tyska ingenjören Ernst Hoffmeister i slutet av 40-talet och hade sin premiär på Oktoberfesten 1949 där den snabbt blev mycket populär. När Gröna Lund fick sin första 1959 placerades den mitt emot ingången till där Eclipse står i dag. Två år senare flyttades den till där Tekopparna numera står.

Rotorn var en riktigt gravitationsåktur. Attraktionen var utformad som en jättelik tunna, invändigt klädd med en filtmatta. När de åkande steg in i tunnan ställde de sig med ryggen mot väggen och när tunnan börjar snurra pressades de mot kanten. När farten kommit upp i 33 varv per minut sänktes golvet så att de åkande hängde som klistrade mot väggen. Det var då en del försökte klättra runt på insidan av cylindern vilket var svårt då de utsattes för 3 G. Vid slutet av åkturen saktade rotationen ner och de åkande gled långsamt ner mot botten av cylindern samtidigt som golvet höjdes upp så att de än en gång fick fast mark under fötterna.

Besökare kunde även välja om de ville köpa biljetter för att åka eller för att titta på attraktionen från åskådarläktaren, som löpte runt cylinderns översta kant. Rotorn som kom 1980 stod på Tekopparnas plats till 1983 och ersatte Virvelvinden som stått där innan.

Fakta om Rotorn

Första åkturen1980
Sista åkturen1983
Plats i parkenTekopparna