Rotorn

Rotorn uppfanns av den tyska ingenjören Ernst Hoffmeister i slutet av 40-talet och hade sin premiär på Oktoberfesten 1949 där den snabbt blev mycket populär. När Gröna Lund fick sin första 1959 placerades den mitt emot ingången där Eclipse står i dag. Två år senare flyttades den till där Tekopparna numera står.

Rotorn var en riktigt gravitationsåktur. Attraktionen var utformad som en jättelik tunna, invändigt klädd med en filtmatta. När de åkande steg in i tunnan ställde de sig med ryggen mot väggen och när tunnan börjar snurra pressades de mot kanten. När farten kommit upp i 33 varv per minut sänktes golvet så att de åkande hängde som klistrade på väggen. Det var då en del försökte klättra runt på insidan av cylindern vilket var svårt då de utsattes för 3 G. Vid slutet av åkturen saktades även rotationen ner och de åkande gled långsamt ner mot botten av cylindern samtidigt som golvet höjdes upp så att de än en gång fick fast mark under fötterna.

Tidigare kunde besökare välja om de ville köpa biljett för att åka eller för att titta på från åskådarläktaren, som löpte runt cylinderns översta kant. När attraktionen försvann skulle det dröja ända till 1980 då den kom tillbaka och stod där Tekopparna står i dag fram till 1983.

Fakta om Rotorn

Första åkturen1959
Sista åkturen1964
Plats i parkenEclipse