Thriller

Den mäktiga stål berg- och dalbanan Thriller köptes av den tyska karusellägaren Oscar Bruch och hade premiär på en festplats i Freiburg i maj 1986. Under de följande elva åren åkte den runt på olika festplatser som till exempel Oktoberfesten där man byggde upp tivolin.

År 1996 hyrde Gröna Lund den för att den under vattenfestivalen 1–31 augusti skulle ställas ut på parkeringen på tomten Skeppsholmsviken vid färjeläget där Nöjesfältet en gång i tiden legat. Det tog 45 järnvägsvagnar att frakta hit den från Holland och den blev en omedelbar succé.

Längden på banan var 1200 meter, maxhöjden 35 meter och vinkeln på första backen var 70 grader. Banan hade fyra loopar och kunde köras med fem tåg samtidigt. Varje åktur tog två minuter och banan hade en maxhastighet på 87 kilometer i timmen.

När augusti månad var över hade mer än 200 000 människor åkt den. Efter att den gästat Gröna Lund flyttades den till två olika parker i USA för att slutligen hamna i en park i Mexiko. Numera är den nedmonterad och har inte varit i drift sedan 2008.

Fakta om Thriller

Första åkturen1996
Sista åkturen1996
Antal personer per timme720
TillverkareSchwarzkopf
Hastighet87 km/h
Höjd35 m
Åktid2 min
Plats i parkenParkeringen på Skeppsholmsviken