Twister

Gröna Lund har sedan den gamla träberg- och dalbanan pensionerades 1965 saknat en riktig ny och modern berg- och dalbana i trä. På grund av parkens utrymmesbrist valde parken att satsat på en twistermodell när det så var dags igen. Arbete gick till den amerikanska firman Gravity group och resultatet blev en bana som attraktionschefen Peter Osbeck beskrev som: ”The most twisted twister in the world”.

Banan korsar sig själv tjugofyra gånger, Jetline åtta gånger och kvasten tre gånger fast den bara är 480 meter lång. Den körs med två tåg, ett blått och ett rött. De var första gången man använde de nya Timberlinertågen någonsin och man kommer upp i 61 km/h och kan uppleva 3 G-krafter som mest.

När banan byggdes den kalla och snörika vinter 2010/2011 fanns det svenska, amerikanska och mexikanska snickare som jobbade med banan. Alla ville ha musik på jobbet, så när man gick runt på bygget, hördes svenska låtar, amerikansk rock och mexikansk Tex-Mex ur olika bergsprängare med några tiotalsmeters mellanrum.

Twister har legat på topp fem listan för träberg- och dalbanor i Europa sedan invigningen 2011.

Fakta om Twister

Första åkturen2011
Antal personer per timme550
TillverkareThe Gravity Group
G-krafter3
Hastighet61 km/h
Höjd15 m
Längd480 m
Åktid1.10 min
Plats i parkenBredvid Jetline